V DOXu vrcholí výstava Vizuální styl České televize

Praha - ČT minulý měsíc představila v galerii DOX své inovované logo. Na stejném místě současně probíhá i výstava s názvem Vizuální styl České televize 1963 až 2012. Návštěvníky seznamuje s prvními značkami České televize, následným rozvojem, sjednocováním vizuálního stylu, digitalizací ČT a soutěží na nové logo a v neposlední řadě i redesignem vizuálního stylu ČT.

Značka České televize je jedním z nejstarších symbolů korporátní identity v československé a potažmo české historii. V průběhu let, od vzniku ČT v padesátých letech až do dneška, byl vizuální styl instituce ve vysílání několikrát změněn. Původní logo ČT, jehož autorem byl tehdejší student VŠUP Roman Rogl, však za celou dobu prošlo jen drobnými úpravami a jeho základní ideová linie, tedy spojení písmen „Č“ a „T“ ve výsledný oblý tvar televizní obrazovky, se až do dnešních dnů výrazně neměnila. 

Zřejmě nejvýraznější snahou o celkovou změnu vizuálního stylu ČT pak byla veřejná soutěž v roce 2006, z níž vzešel vítězný grafický návrh Štěpána Malovce. Ten logo složil nově, i když stejně jako u původní Roglovy značky z kombinace písmen „Č“ a „T“ a jednotlivé značky programových okruhů na něj navazují v jednoduchém systému vizuální proměny čísel programů, při zachování části korporátního loga. 

Celý systém se však nerealizoval jako celek, nýbrž takzvanou „evoluční proměnou“ po částech. Ta hlavní část, tedy zavedení nového loga, měla proběhnout až úplně na konci celého procesu digitalizace v roce 2011. K tomuto poslednímu kroku však nedošlo. 

Po změně managementu České televize na podzim roku 2011 vyhlásil její současný generální ředitel Petr Dvořák jako jednu z hlavních priorit svého kandidátského programu návrat k původní značce a modernizaci celého systému vizuální komunikace. Měla by být v souladu se současnými trendy, respektovat formu korporátní identity, která Českou televizi charakterizuje bezmála padesát let a sjednotit její vizuální styl konečně do jednoho logického celku. 

Ředitel ČT Petr Dvořák
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Výstava Vizuální styl České televize 1963 až 2012

konaná od 20.4. do 14.5.2012

Centrum současného umění DOX

Poupětova 1, Praha 7

otevírací doba:

  • Po: 10.00 – 18.00
  • Út: zavřeno
  • St - Pá: 11.00 – 19.00
  • So - Ne: 10.00 – 18.00