Microsoft představil vlastní tablet nazvaný Surface

Los Angeles - Microsoft se rozhodl zkusit štěstí a svézt se na vlně zájmu o tablety. Novinka Surface by měla jít do prodeje na podzim s cenou od 15 do 20 tisíc. Kromě toho, že začne konkurovat Applu na dalším trhu, si Microsoft sám vytvořil další odbytiště pro nová Windows 8. Největší softwarový výrobce na světě by měl svůj tablet s operačním systémem Windows 8 uvést na trh na podzim.

Dva a půl roku od představení tabletu Slate, který se na trh nikdy nedostal, přichází Microsoft s dalším pokusem o zteč tabletové scény. Tentokrát má vyšší ambice. Surface se stane prvním počítačem, který bude Microsoft i sám prodávat. A navíc, v jedenáctipalcovém, ani ne centimetr tlustém tabletu už také poběží nový Windows 8. „Je to velmi zajímavý nový přístroj, klíčové je to, že se nejedná jen o další iPad. Je to zařízení, které dokáže téměř nahradit osobní počítač,“ komentoval výrobek analytik Fox Van Allen.

Právě iPady vládnou celému tabletovému světu, prodalo se jich víc než 70 milionů. Applu patří celé dvě třetiny trhu. O zbytek se dělí Kindle Fire od Amazonu a ostatní výrobci přístrojů s operačním systémem Android. Jaké šance má Microsoft, ukáže až cena a výdrž nového tabletu.

„Dnešní tablety jsou určeny k tomu, aby na nich lidé obsah konzumovali, nikoliv vytvářeli. Je vhodný na prohlížení internetu, čtení, rychlé psaní e-mailů, sociální sítě, přehrávání videa. Pracovat na nich pohodlné není, především proto, že postrádají klasickou klávesnici, ale i softwarové nástroje. Microsoft přichází s tím, co poběží na běžných Windows a bude to univerzálně použitelné,“ popsal rozdíl Luděk Vokáč, redaktor portálu mobil.cz.

Tablet bude mít dvě verze, jednu založenou na tradičních čipech Intel Corp., druhá bude využívat mikroprocesorů ARM. Obě ale budou mít rozkládací kryt jako klávesnici. Jedna verze váží 680 gramů a cenově je srovnatelná s ostatními tablety. Druhá váží 910 gramů a její cena odpovídá ultrabooku.

Prototyp představil na tiskové konferenci v Los Angeles výkonný šéf firmy Steve Ballmer. Bez dalších podrobností uvedl, že tablet bude srovnatelný se současnými tablety ARM a ultrabooky firmy Intel. Uvedení vlastního tabletu by mělo z Microsoftu udělat přímého konkurenta jeho nejbližších hardwarových firem, jako je Samsung Electronics a Hewlett-Packard. „Můžu jít sem, pustit si film na celou obrazovku a zároveň používat tuto dotykovou klávesnici, která je na krytu,“ popsal Ballmer výrobek.

„Vypadá to, že nabízí s naprostou samozřejmostí hodně věcí, které iPad nemá. Ale nejsem si jistý, jestli budou samozřejmostí, když  půjdete do obchodu. Možná za ně pak zaplatíte dalších třeba 100 dolarů,“ řekl Allen.

Nokia jde také do boje

Scéna mobilních přístrojů teď připomíná bitevní pole, na kterém dosavadní vládci prohrávají. Nokia přišla po čtrnácti letech o místo světové jedničky a potácí se na okraji krachu. Právě s Nokií ale Microsoft spojil úspěch svého operačního systému Windows Phone. I proto se už spekuluje o možném převzetí. Microsoft by tím mohl napodobit Google, který si loni pořídil mobilní divizi americké Motoroly za 12,5 miliardy dolarů. Hodnota Nokie je dnes ještě o čtyři miliardy nižší.

Česká televize dlouhodobě podporuje platformy pro mobilní aplikace všech klíčových operačních systémů. Podborný rozcestník a návod je k dospozici na hlavní stránce webu ČT.