Twitter ruší účty islamistů, od podzimu smazal 18 000 profilů

Snad všechny sociální sítě se snaží překazit propagandu radikálů z Islámského státu. Jen Twitter od loňského podzimu do letošního ledna zrušil na 800 účtů spojených s touto radikální organizací. „Je to ale jen špička ledovce, protože jsme kromě toho identifikovali 18 000 účtů nějak spojených s IS, které jsme ve stejném období rovněž zablokovali,“ řekl expert na boj proti islámskému terorismu J. M. Berger.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)

Twitter se rozhodně nezbavuje všech účtů spojených s Islámským státem. Propracovanou komunikační strategii extremistů narušuje blokováním jen těch nejaktivnějších. Ty méně důležité využívá jako zdroj informací.

Dobře vyšetřovatelům posloužil třeba Mark Taylor, Novozélanďan, který na Twitteru vystupoval pod přezdívkou Kiwi Džihádista. Příspěvky na internet vkládal přímo ze Sýrie, zapomněl si ovšem vypnout polohové služby. Vyšetřovatelé tak díky několika tweetům sestavili přesnou mapu toho, kde se stoupenec Islámského státu pohyboval, a dokonce odhalili i dům, ve kterém v Sýrii přebýval.

Mark Taylor se na Twitteru prozradil sám
Zdroj: ČT24

Právě na to se specializuje australský spolek iBrabo, který mapuje a odhaluje aktivity teroristů na internetu. Webové stránky, e-maily a účty ale ničí i hnutí Anonymous. Rozhodlo se zakročit po útocích teroristů v redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo. Hackeři z celého světa se spojili a zničili stovky profilů a stránek. To však nezůstalo bez odpovědi. Islámští hackeři, kteří si říkají AnonGhost, na oplátku napadli francouzské weby a nahradili jejich obsah fotkou vlajky islámského státu.

Vlajka radikálů z Islámského státu
Zdroj: ČT24

Bílému nápisu na horní straně vlajky se říká šaháda. V překladu znamená: „Není božstva kromě Alláha a Mohamed je Jeho posel.“ Kdokoliv chce k islámu konvertovat, musí šahádu odříkat. Na dolní části vlajky je připojena Mohamedova pečeť. Britský premiér David Cameron v loňském roce vydal zákaz černou standardu vystavovat pod hrozbou zatčení. Stejná nařízení platí také v Rakousku a Německu.

Blokování účtů a rušení stránek je však složité, protože extremisté dokázali šíření propagandy decentralizovat. Když jim sociální sítě profily zruší, vytvoří okamžitě nové. Ze sociálních sítí radikálové své myšlenky nejjednodušeji šíří přes síť Diaspora. Ta nepodléhá cenzuře, vlastníky dat jsou totiž sami uživatelé.

Propaganda Islámského státu? Propracovanější, než si myslíme

Za veřejnou komunikaci radikálních sunnitů zodpovídá Al Hayat Media Center (HMC) – jakési tiskové oddělení islámského státu. Právě pod jeho hlavičkou vycházejí nejen všechna videa, ale také časopisy jako Islamic State News, Dabiq nebo Islamic State Report. Spojují je velké fotografie, grafika a jednoduchá angličtina.

Jací lidé za propagandou stojí, nikdo neví. Jejich cíl je přesto zřejmý. Šokovat, zastrašovat a ukazovat sílu, například nahrávkami vražd. Novináři a média nicméně jejich zveřejňování vnímají různě. Podle většiny se jedná o šíření propagandy a napomáhání teroristům, podle jiných je dobré záběry vidět a ukázat nepřítele. Třeba video, na kterém má být upálen jordánský pilot Maáz al-Kasásba, na svých stránkách zveřejnila americká stanice Fox News s argumentem, že je potřeba, aby lidé brutalitu extremistů viděli na vlastní oči. V médiích se nicméně objevily i názory, že jde o podvrh.

Zavraždění Maáze Kasásby
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kvalita videí natočených teroristy je v poslední době mnohem vyšší, než jsme byli zvyklí. Propagační materiály islamistů mají dobré rozlišení, obsahují grafiky a pracují i s hudbou. Islámský stát ale nezveřejňuje jen videa vražd a násilností. V sérii videí Mujatweets například sunnitští extremisté ukazují, jak se žije v Islámském státě.

Islámský stát láká nové členy

Radikálové díky tomu získávají příznivce z celého světa s neočekávanou lehkostí. Nejvíc jich pochází z Británie a Francie. Kampaň byla účinná i v případě Damiana Clairmonta. Rodák z kanadského Calgary, který se k radikálům přidal, zemřel minulý rok v bojích nedaleko syrského Allepa.

Damian Clairmont
Zdroj: ČT24

Jeho matka se o smrti svého syna dozvěděla od novinářů, kteří zprávu našli na Twitteru. Kanada proto tento týden přišla s projektem Extreme Dialogue, který má mladým lidem ukázat a pomoci rozeznat propagandu extremistů.

Tweet s informací o smrti Damiana Clairmonta
Zdroj: ČT24