Stovky novinářů z celého světa míří do Prahy

Praha - Česká televize hostí tento týden mezinárodní konferenci o žurnalismu a médiích. Setkání News Xchange bude zahájeno ve středu 12. listopadu. Do Prahy přijede přes 600 mediálních odborníků a novinářů.

Setkání News Xchange je zaměřeno na sdílení nápadů, zkušeností a příležitostí v mezinárodním kontextu zpravodajství. Probíhá od 12. do 14. listopadu na pražském Žofíně. Sejdou se tu například zástupci CNN, ZDF, Al Arabiya, BBC, ale také mediální odborníci, vědci nebo umělci. Pozvání přijali ředitel Global News BBC Jim Egan nebo ředitel zpravodajství televize Al-Džazíra Ibrahim Helal. Dále se za Českou republiku zúčastní například ekonom Tomáš Sedláček, filozof a teolog Tomáš Halík nebo expert na sémiotiku a analýzy dat ze sociálních sítí Josef Šlerka.

„Konference News Xchange je v televizním světě vnímána jako jedna z nejdůležitějších odborných akcí z oblasti médií a žurnalismu vůbec,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „To, že jsme hostiteli takto významných akcí, je pro mě potvrzením toho, že máme v oblasti televizního zpravodajství co nabídnout i déle fungujícím veřejnoprávním i komerčním televizím. Těší mě, že se to navíc odehrává v období, kdy si připomínáme pětadvacáté výročí sametové revoluce, které je tak silně spjaté s demokracií a svobodou projevu, a tedy principy, na kterých zejména média veřejné služby stojí.“

Konference NewsXchange hledá nové výzvy veřejnoprávního zpravodajství
Zdroj: ČT24/News Xchange

Česká televize na konferenci představí dětské zpravodajství - Zprávičky. V sekci „Best practices“ pak unikátní projekt Povodňového zpravodajství, který v roce 2013 znamenal nejen mimořádné nasazení novinářů, ale i premiérové využití a zapojení průlomových technologií - například dronů.

Konference se má mimo jiné zabývat otázkami, zda mohou média změnit svět, jestli je v žurnalistice místo pro empatii nebo tématem “Pokud jsou všichni očití svědci, kdo je novinář?“. Zmiňovaný ekonom Tomáš Sedláček otevře téma Ekonomie dobra a zla.

Konference NewsXchange hledá nové výzvy veřejnoprávního zpravodajství
Zdroj: ČT24/News Xchange

Minulý ročník konference News Xchange probíhal v marockém Marrákeši, kde pozvánku na Kavčí Hory od generálního ředitele ČT Petra Dvořáka tlumočil programový ředitel ČT Milan Fridrich. Výkonná ředitelka News Xchange tehdy pro Mediar.cz řekla: „Praha je město s komplikovanou, fascinující a někdy těžkou historií. Má v sobě hluboký intelektuální charakter i romantiku, což ji činí skvělým místem pro naše setkání.“

Pozornost jistě vzbudí také Richard Sambrook, předseda International News Safety Institute a bývalý ředitel BBC, který se vyjádří například ke stavu zpravodajského průmyslu nebo 24 – hodinovému zpravodajství. Dále promluví Khazar Fatemi, novinářka a filmařka, která se nedávno vrátila z jezídských táborů v Iráku. A v neposlední řadě Ulrik Haagerup – šéfredaktor mediální skupiny Nordjyske Media a zastánce konstruktivního přístupu ke zpravodajství. Více informací o programu naleznete ZDE.