To je hustý, kámo. Zlín Film Festival ocenil nejlepší snímky pro děti a mládež i Zlatu Adamovskou

Ve Zlíně skončil třiašedesátý ročník Zlín Film Festivalu, který se zaměřuje na filmovou tvorbu pro děti a mládež. Také o vítězích v soutěžních kategoriích rozhodovaly jak odborné, tak dětské poroty. Hlavní cenu, tedy Zlatý střevíček, si v jednotlivých kategoriích odnáší snímky To je hustý, kámo, Svět podle Georgie, Delegace a Krab. Ocenění za mimořádný přínos českému filmu převzala na závěr letošního ročníku herečka Zlata Adamovská.

Letošní Zlín Film Festival nabídl publiku filmy z tradičních i netradičních zemí, od Norska přes Kanadu až po Peru nebo Katar. V soutěžích se přestavilo přes sto třicet snímků.

Zlatý střevíček za nejlepší celovečerní film pro děti získal německý snímek To je hustý, kámo. Vypráví o desetiletém Finnovi, který musí pendlovat mezi rozvedenými rodiči. Jedna z cest vlakem mezi jeho dvěma domovy se ale změní v dobrodružnou road movie o hledání odvahy a sebevědomí.

V kategorii filmů pro dospívající byl oceněn britský Svět podle Georgie. Hlavní hrdinka, dvanáctiletá dívka, se snaží po smrti matky protlouct, aby nemusela do dětského domova. Krade kola a předstírá, že žije u strýce. Pak se jí ale do samostatného života vrátí otec, kterého vlastně vůbec nezná.

Empatické filmy o teenagerech i krabovi

Svět podle Georgie uvedl Zlín Film Festival už s cenou ze Sundance. Také vítěz mezi celovečerními filmy pro mládež má za sebou uvedení na světové filmové přehlídce.

Drama Delegace, natočený v polsko-izraelsko-německé koprodukci, vidělo před diváky ve Zlíně už publikum na Berlinale. Sleduje izraelské středoškoláky při školní exkurzi do Polska, po místech spojených s holocaustem. Snímek citlivě otevírá témata lásky a identity teenagerů na pozadí tragické historie.

To je hustý, kámo (režie: Stefan Westerwelle)
Zdroj: Zlín Film Festival

V soutěži krátkých animovaných filmů porota vybrala polsko-francouzského Kraba. Porotci vyzdvihli „empatické ztvárnění příběhu opravdu odvážného kraba“ a skvělou práci stop motion kamery. Hned dvěma cenami ze Zlína se mohou pochlubit tvůrci norského filmu Titina, psí polárnice, švédského Forever z prostředí mládežnického dívčího fotbalu a australského snímku Krajina uvnitř o dětech z problémových rodin, jimž pohled na život změní výlet do divočiny.

Z české tvorby zabodoval studentský dokument Všechno v pořádku, brambory na řádku. Konflikt hnědouhelného dolu a elektrárny Turów na česko-polských hranicích sleduje s nadhledem skrze soutěž o nejlepší bramborový salát.

Ceny za přínos pro Adamovskou a Nového

Zlatý střevíček převzala také herečka Zlatá Adamovská, a to za přínos kinematografii pro děti a mládež. „Hraju, abych dělala radost vám. A teď jste udělali neskutečnou radost vy mě,“ řekla herečka při přebírání ocenění a zaplněnému sálu přislíbila, že ještě s hereckou kariérou nekončí.

Pro děti a mládež natočila Adamovská především pohádky, například Peklo s princeznou, O vánoční hvězdě nebo Korunní princ. Další pohádku má natáčet v létě, svěřila se Zlín Film Festivalu. „Zahraju si hraběnku, která strčí dívce, jíž nevěří, že je princezna, pod peřinu hrášek. A protože zatím za sebou nemám žádné negativní role, těším se i na ty ježibaby,“ uvedla.

Záznam: Galavečer Zlín Film Festivalu 2023 (zdroj: ČT24)

Na úvod letošního ročníku obdržel čestný Zlatý střevíček také její herecký kolega Pavel Nový, kterého už několikátá generace diváků zná například z komedie S tebou mě baví svět. Ve Zlíně doprovodil premiérové uvedení animovaného filmu Tonda, Slávka a kouzelné světlo, kde propůjčil hlas jedné z postav.

„Do kin na filmová představení zavítalo k šestému dni festivalu 23 tisíc diváků. Doprovodný program pak za celý týden přilákal na sto tisíc lidí,“ shrnula návštěvnickou statistiku letošního ročníku výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.

Dětem a mládeži se zlínský festival otevře zase 30. května příští rok. Letošní program se ještě připomene v polovině června při ozvěnách v Mikulově.