Židovské muzeum v Praze dostalo obrazy amerického výtvarníka. Inspiroval ho zdejší hřbitov

Židovské muzeum v Praze dostalo darem obrazy amerického výtvarníka (zdroj: ČT24)

Soubor šesti rozměrných pláten amerického abstraktního expresionisty Clevea Graye za několik milionů korun věnovala jeho rodina Židovskému muzeu v Praze. Autor k nim inspiraci čerpal během dvou návštěv hlavního města tehdejšího Československa v osmdesátých letech.

Gray se narodil v roce 1918 jako Ginsberg, rodina si změnila jméno ve třicátých letech. Vystudoval umění a archeologii na Princetonské univerzitě. Za druhé světové války vstoupil do armády, sloužil u zpravodajských služeb v Británii, Francii a Německu, kde skicoval válečnou zkázu.

Při osvobozování Paříže se setkal s malířem Pablem Picassem a avantgardní literátkou Gertrudou Steinovou. Po válce se věnoval výtvarnému umění.

Tíha židovského osudu

Do Prahy se dostal jako host amerického velvyslance. Inspiraci si z Prahy odvezl poprvé v roce 1984, vrátil se ještě jednou o rok později. Zvláště na něj zapůsobil Starý židovský hřbitov.

„Silným zážitkem byl pro něj především tím, že si uvědomil, že je součást židovských dějin, židovského osudu. Uvědomil si celou tíhu a tragičnost osudu,“ uvedla hlavní kurátorka Židovského muzea v Praze Michaela Sidenberg.

„Ty kameny vypovídaly o touze navrátit lidskému duchu důstojnost alespoň ve smrti. Staly se pro mě metaforou nezlomnosti snu a modlitby ve chvílích, kdy se naděje zdá být v nedohlednu,“ formuloval Gray později své dojmy.

Starý židovský hřbitov v Praze
Zdroj: Židovské muzeum v Praze

Ve svém ateliéru ve Warrenu v Connecticutu je přenesl do cyklu desítek akrylů. Šest z nich malířovi synové a dědicové (zemřel v roce 2004) nedávno věnovali Židovskému muzeu.

Významný dar muzeum vystaví

„Vyjádřili se v tom duchu, že obrazy patří do Prahy nejen podle názvu cyklu In Prague, ale skutečně rezonují s geniem loci Starého židovského hřbitova a židovské čtvrti,“ dodává Michaela Sidenberg.

„Je to jeden z nejvýznamnějších darů, které jsme kdy obdrželi, významně obohacuje sbírku našeho výtvarného umění,“ říká ředitel této instituce Leo Pavlát. Pokud by se hodnota daru měla vyjádřit penězi, částka by se vyšplhala do stovek tisíc dolarů.

Muzeum chce Grayovy obrazy vystavit. Doprovodí je projekcí diapozitivů českého fotografa Karla Plicky z židovského hřbitova.