Baví mě být každý den někdo jiný, přiznává herec David Novotný

David Novotný hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Otec zaměněného dítěte Karel Holec v seriálu Kukačky, instalatér a fotbalista za Slavoj Houslice Jarda Kužel v Okresním přeboru nebo šéf mordparty Karel Dvořák v Místu zločinu České Budějovice. Všechny tyto postavy propojuje herec David Novotný. Na herecké práci ho baví právě možnost být pokaždé někým jiným, uvedl v Interview ČT24.

Každý pátek se David Novotný objevuje v druhé řadě seriálu Kukačky, kde se stává Karlem Holcem. Příběh sleduje soužití dvou rodin, jejichž děti byly po narození zaměněny. Divácky patří Kukačky k nejoblíbenějším současným seriálům z produkce ČT. 

„Je to prostě jiná forma, která tu dlouho nebyla,“ vysvětluje si úspěch Novotný. „Teď jsou všude doktoři, všude policajti. Máme Netflixy, HBO, ale tohle je takové naše. Na ty lidi si můžu sáhnout, nějak smrdí, jsou mi blízcí, protože jsou to lidi od nás odvedle.“

Sám je čtyřnásobný otec, představu, jak by prožíval podobnou situaci, si prý zakázal připouštět. Dovolí si ji ale rozebírat schovaný za svou seriálovou postavu. Přistupuje tak ke všem rolím.

„Každý šroubek, každou větu chci, aby byla ode mne co nejpřirozeněji řečená, takže si dumám. Zkoumám, pokouším se navrhovat úpravy, aby mi to šlo. Možná to někteří režiséři berou za kafrání, ale já to beru jako práci. Vlastně je to jedna z věcí, která mě hodně baví – rozmontovávat všemožně repliky postav. Snažit se o určitý backup té postavy, domyslet si, co není vidět, abych byl co nejautentičtější. To je moje,“ říká.

Na Okresní přebor se chodilo do hospody

S Karlem Holce z Kukaček má společnou choleričnost. Když to ale figura vyžaduje, umí se zklidnit. Postava, která na něm nejspíš ulpěla nejvíce, byl amatérský fotbalista Jarda Kužel z Okresního přeboru. Hráč fiktivního klubu Slavoj Houslice je stejně jako David Novotný „sparťan a čutálista“.

Navíc šlo o roli, díky níž si ho všimlo nejvíce diváků. „Bavilo mě sledovat, jak chlapi chodí v pondělky společně do hospody, aby zkoukli další díl,“ podotýká Novotný.

Na kontě měl v té době už nominaci na Českého lva (první z celkem zatím čtyř) za drama O rodičích a dětech. Tam se spřátelil s hercem, který ho prý zásadně ovlivnil – s Josefem Somrem. Hráli otce a syna. „Jsem pyšný, že jsem ho měl rád a že mohl být mým vzorem minimálně v tom, jak univerzální uměl být,“ přiblížil Novotný.

Člověku začne chutnat, když někoho dojme

Sám se necítí zařazený do žádné herecké škatulky. Kamera i divadlo mu nabízejí různé typy rolí. „Myslel jsem si, že budu komediant, ale ono potom člověku začne chutnat, když někoho dojme nebo když dokáže hrát tak, že v divadle je ticho, až by bylo slyšet spadnout špendlík,“ přiznává. „Že můžu být každý den někdo jiný, to mě asi na tom baví nejvíc,“ dodává k herectví.

Třeba každé v pondělí na ČT může být šéfem vyšetřovacího týmu Karlem Dvořákem v seriálu Místo zločinu České Budějovice. Majora z kriminálky se snažil hrát jako „co nejnormálnějšího chlapa“. Obává se ale, že příliš věrohodný není v akčnějších scénách. „Jsem spíš lenivý a usedlý, asi bych se do větších akcí nepouštěl,“ vysvětlil.

Natáčení v Budějovicích ho přivedlo na začátek jeho herecké dráhy, v tamním divadle dostal třeba roli Limonádového Joea.

„S odstupem jsem začal Budějovicím říkat kořenáč. Tam tě zasadí, obklopí a pohnojí. Dají kolem tebe něco, abys popínal, a ty popínáš a mohl by sis tam užít úplně skvělý život. Akorát by ti prostě pořád svítila žárovka, že ještě je ale Praha, je i Brno nebo prostě lepší štace,“ zhodnotil své první angažmá. To ho „pohnojilo“ především pro Dejvické divadlo, v souboru vyhlášené pražské scény zůstal téměř dvacet let.

I poté na prknech hlavního města zůstal. Momentálně je možné ho vidět třeba v dramatizaci povídek Roalda Dahla Skopové na porážku v Divadle Viola nebo v komedii Muž mojí ženy na repertoáru Divadla Na Fidlovačce.