Matilda Roalda Dahla prožívá svůj muzikálový příběh už i v Brně

Mětské divadlo Brno uvedlo muzikál Matilda (zdroj: ČT24)

Městské divadlo Brno uvedlo v české premiéře rodinný muzikál Matilda. Příběh, který vychází ze stejnojmenné knižní předlohy Roalda Dahla, je známý i z jiných divadelních a filmových zpracování. Do brněnského nastudování se zapojily desítky dětí.

Roald Dahl je autorem příběhů o Jakubovi a obří broskvi, Karlíkovi a továrně na čokoládu nebo Fantastickém panu Lišákovi. Matilda nese název podle jména hlavní hrdinky – talentované holčičky, která miluje čtení a má neobvyklý magický dar telekineze. Díky tomuto speciálnímu nadání nalezne potřebnou lásku a něhu, jichž se jí ve vlastní, problematické rodině nedostává.

Matilda vyšla v originále už na konci osmdesátých let, popularitě napomohla pozdější filmová adaptace v režii Dannyho DeVita. Knihu také načetla v audioverzi herečka Kate Winsletová a v novém miléniu pak vznikl muzikál pro londýnský West End. Následovalo oceňované uvedení na Broadwayi.

Muzikál Matilda (Městské divadlo Brno)
Zdroj: Monika Hlaváčová/ČTK

„Když jsem muzikál Matilda viděla před pár lety v Londýně, úplně mi spadla brada. To byl jen takový sen, že bychom to mohli hrát. A povedlo se to – takže má smysl snít,“ nepochybuje herečka z brněnského nastudování Alena Antalová.

Postavy příběhu stvořil Dahl částečně inspirován lidmi a místy ze svého dětství. Děti hrají důležitou roli v samotném vyprávění i v brněnské inscenaci. „Řekli jsme si, že se pokusíme děti nikoliv naučit zpívat, tancovat a hrát, ale vnuknout jim radost z divadla,“ podotýká režisér Petr Gazdík. Dětští herci se připravovali v muzikálové přípravce už od začátku loňského roku.