Filmoví bratři Mašíni se do kin dostanou 70 let poté, co se skuteční probojovali přes železnou oponu

Na konci listopadu skončilo čtyřměsíční natáčení filmu Bratři inspirované odbojovou skupinou bratří Mašínů. Hlavní role Josefa a Ctirada ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal. Podle režiséra Tomáše Mašína, který je s předobrazy hlavních hrdinů vzdáleně spřízněn, má jít o upřímný pohled na dramatické události, které jsou dodnes vnímány kontroverzně. Premiéru bude mít snímek Bratři v říjnu 2023, přesně sedmdesát let od útěku části odbojové skupiny bratří Mašínů na Západ.

„Máme filmy adorující nástup komunismu i oslavující odboj. Chybí nám však o této době snímek krutě upřímný. Přál bych si, aby právě Bratři takovým snímkem byli,“ říká režisér Tomáš Mašín. Josef a Ctirad (jemuž se říkalo Radek) patřili k rodině, jejíž členové se vzepřeli nacistické i komunistické totalitě.

Josef Mašín starší patřil za protektorátu do odbojové skupiny Tří králů. Jeho synové se pustili do boje poté, co komunisté převzali moc v poválečném Československu. Během akce jejich skupiny zemřelo šest lidí. Pro některé zůstávají bratři Mašínové vrahy, jiní je označují za hrdiny.

Hrdinové, nebo vrazi?

„Chci, aby to byl film o snaze uniknout ze sevření, o touze zůstat svobodný. Zprostředkovat jím vhled do výchovy a myšlení nejednoznačných a rozporuplných aktérů. Popřít schematické hodnocení oscilující mezi krajnostmi ‚geniální, odvážní hrdinové‘ a ‚bezcitní vrazi nevinných‘. Hrdinové z vlastní vůle? Ve skutečnosti řízeni silami nepředstavitelně mocnějšími. Nacismem, bolševismem a idealizovanou představou vlastního táty,“ podotýká Mašín.

Jeden ze zásadních příběhů české novodobé historie se natáčel od srpna do listopadu tohoto roku. Mimo jiné proto, že tvůrci chtěli věrně zachytit proměnu ročních období, v nichž se skutečný příběh odehrál. Filmový štáb se pohyboval v mnoha lokalitách. U Milovic, v Poděbradech, na nádraží v Jablonném v Podještědí či v bývalém bunkru v Drnově.

A také v Berlíně, který se stal cílem dramatického útěku Mašínových a s nimi Milana Paumera, Zbyňka Janaty a Václava Švédy. Právě pokus dostat se v roce 1953 přes železnou oponu na Západ patřil při natáčení k nejnáročnějším scénám.

Premiéra s účastí rodiny Mašínů?

Režisér Tomáš Mašín už dříve vyjádřil naději, že Josef Mašín, který žije v zahraničí, změní svůj názor a u příležitosti premiéry filmu se po desetiletích vrátí do Česka. Během přípravy snímku s ním filmaři byli prý v kontaktu. Ctirad Mašín zemřel v roce 2011 ve Spojených státech.

Třetí ze sourozenců Mašínových – Zdena – se rozhodla neemigrovat, jejím domovem je Olomouc. Ve filmu ji hraje Tatiana Dyková. V dalších rolích se představí Matěj Hádek, Adam Ernest, Matyáš Řezníček či Antonín Mašek.

Bratři vznikli v koprodukci České televize a podle scénáře Marka Epsteina. Ten před deseti lety obdržel Českého lva za noirovou detektivku Ve stínu odehrávající se také v padesátých letech v Československu.