Rašilov, Polívka, Olšovský či Sibera jsou laureáty Thálie 2022

V Národním divadle v Praze si umělci a umělkyně činohry, opery, muzikálu a tance převzali ceny Thálie. Ocenění, které nese jméno jedné z Múz, zhodnotilo vzhledem k pandemické přestávce divadelní výkony za dvě sezony. Více než jedna Thálie míří do Divadla F. X. Šaldy v Liberci a Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Svou první Thálii obdržel mimo jiné činoherec Saša Rašilov, už druhou si převzali muzikáloví herci Hana Fialová a Lumír Olšovský. Čestné ceny patří Františku Němcovi, Martinu Hilskému, Galle Macků či Boleslavu Polívkovi. Devětadvacáté ceny Thálie, udělované Hereckou asociací, se předávaly v přímém přenosu České televize.

Nejlepší činoherečkou je podle Thálií Veronika Korytářová. V inscenaci Burian, kterou nastudovalo liberecké Divadlo F. X. Šaldy, se proměnila v „krále komiků“. „Hluboké koření, mistře,“ poslala své poděkování i Vlastu Burianovi, jehož podle porotců ztvárnila „se smyslem pro Burianovo klaunství bez jeho napodobování, s empatií pro jeho citovou nevyrovnanost a tragické rysy jeho života“. Svou první Thálii obdržel Saša Rašilov. Inscenace Moje říše je z tohoto světa se hraje v pražském Studiu Hrdinů. Vychází z textu německého spisovatele Wolfganga Borcherta. „Je to hra, která říká válce ne,“ upozornil letošní laureát činoherní Thálie.

V kategorii balet, tanec a pohybové divadlo vynikli za sledované období Natalia Adamska a Sergio Méndez Romero. Adamska, polská rodačka, strhla porotce svou Carmen „plnou vášně, lásky a svobody“, kterou nastudovala v Národním divadle moravskoslezském. Romero pochází ze Španělska a tančí v baletu Moravského divadla Olomouc. Na jeho prknech je „pomyslným Brelem, Krylem i Vysockým“, píše Thálie o jeho výkonu v Sólu pro tři, který se opírá o tvorbu právě těchto tří písničkářů.

Z pětice nominovaných v kategorii alternativního divadla Thálie nakonec připadla nezávislé performerce, herečce a režisérce Nele H. Kornetové. Její autorská sólová performance Badman, v níž se dotýká témat zkázy a deprese, je „uhrančivá, syrová, bolestivá, občansky angažovaná“.

Loutkovou Thálii si odnáší Gustav Hašek, který se v roli Matěje Kopeckého stal průvodcem rodiny loutkářů-legionářů. Představení Bratři naděje o tom, jak jsme vyhráli republiku, je na repertoáru pražského Divadla Minor.

Záznam: Ceny Thálie 2022 (zdroj: ČT24)

Pro druhou Thálii si došla muzikálová herečka Hana Fialová. V dramatu Květiny pro paní Harrisovou vystihla postavu obyčejné pracující ženy s jejími touhami i krizemi. Hraje se v Národním divadle moravskoslezském. Druhou Thálii má i další oceněný v kategorii muzikál, opereta a jiné hudebnědramatické žánry Lumír Olšovský. A to po dvaceti letech. Přesvědčil jako profesor Higgins v My Fair Lady. „Když budete chtít na muzikál, tak do Plzně,“ vzkázal při předávání potěšený Olšovský. V západočeské metropoli vede muzikálový soubor Divadla J. K. Tyla.

Opera své laureáty našla v Ostravě a Liberci. V Národním divadle moravskoslezském se Jana Sibera zhostila titulní role Manon Lescaut. Porota oceňuje její herecký projev, jímž vyjádřila proměnu hrdinky od zamilované dívky po osudem ztýranou ženu. V Šaldově divadle barytonista Martin Bárta přesvědčil jako zrádný Jago ve Verdiho Otellovi. Postava intrikána je v Bártově pojetí „strhujícím zhmotněním lidského zla“. „Dovolte mi vyjádřit radost, že můžeme opět hrát před publikem, odezva z plného sálu je něčím, co nás žene stále vpřed,“ připomněl pěvec při děkovné řeči.

Porota vzhledem k pandemii koronaviru, kvůli níž byla po většinu sezony 2020/2021 uzavřena divadla, hodnotila období od 1. července 2020 do 30. června 2022. Na letošní Thálie měli nominace přes tři desítky jevištních umělců činohry, opery, muzikálu a tance.

Boleslav Polívka s Thálií za celoživotní mistrovství v kategorii alternativní divadlo
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Již dříve prezident pořádající Herecké asociace Ondřej Kepka oznámil, že Cenu Thálie za celoživotní mistrovství letos obdrží herci Veronika Forejtová a František Němec. Asociace dále ocenila pěvkyni Libuši Márovou v oboru opera a Libuši Královou v kategorii balet, tanec a pohybové divadlo. V kategorii muzikál a opereta Thálii za celoživotní mistrovství dostala Galla Macků. Mimořádně letos asociace udělila také cenu za celoživotní mistrovství v oboru alternativního divadla. Převzal si ji Boleslav Polívka.

Česká akademie divadelníků svou cenu udělila i shakespearologovi Martinu Hilskému. Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi patří režisérovi Viktoru Polesnému.

Hereckou naději našla Thálie v brněnském Divadle Husa na provázku, kde je v angažmá Dalibor Buš. Jemu patří cena pro mladého umělce či umělkyni do třiatřiceti let v oboru činohry.