Ministerstvo kultury šetří, z akvizičního fondu galeriím na nákup umění letos nepřispěje

Akviziční fond nepřijímá žádosti (zdroj: ČT24)

Sbírky tuzemských veřejných galerií se každoročně rozrůstají o tisícovky nových výtvarných děl. Na jejich koupi přispívá ministerstvo kultury, od roku 2017 mimo jiné prostřednictvím takzvaného akvizičního fondu. Ten teď ale je novým žádostem uzavřen. Důvodem jsou státní úspory.

Zájem o dotace z akvizičního fondu je každý rok velký. „Nedá se říct, že by prostředky byly vždycky úplně vyčerpány, nicméně není to z důvodu nezájmu, ale spíše proto, že některé projekty nemusí úplně splnit podmínky,“ dodává Jana Zechmeisterová z tiskového odboru ministerstva kultury.

Stát loni podpořil nákupy veřejných institucí 20,3 miliony korun. Galerie díky tomuto příspěvku nakoupily 131 děl. Přiznávají, že bez této pomoci by se častokrát neobešly. Teď se ale budou muset v nákupech omezit. Ministerstvo kultury na svých stránkách zastavení dotací zdůvodňuje „vládním opatřením ohledně úspory finančních prostředků ze státního rozpočtu“.

„Závažným rozměrem činnosti muzeí je, abychom sbírky nejenom spravovali, vystavovali, ale abychom i sbírkotvorný fond rozšiřovali,“ namítá například šéfkurátor Galerie Středočeského kraje (GASK) Richard Drury.

Ve výzvě ještě před zrušením vzbudila diskusi omezující podmínka, že do dotačního programu se nesmí hlásit galerie a muzea zřizována přímo ministerstvem kultury. Pro ně je určen speciální program výkupu kulturních předmětů mimořádného významu. Třeba Uměleckoprůmyslové muzeum koupilo díky tomu kolekci kubistického designu za třicet milionů.

Akviziční fond ministrstva kultury
Zdroj: ČT24/Ministerstvo kultury

A co současné umění?

Jenže dotační program akvizičního fondu byl vyhrazen nákupu děl, která vznikla v posledním půlstoletí. „Veřejné sbírkotvorné instituce by měly hrát důležitou roli i na trhu se současným uměním,“ míní šéfredaktor webu Art+ Jan Stuchlík. „Jednak tvoří poptávku, to znamená vstupují na trh jako kupující, jednak jsou pro trh důležité i jako reference,“ upřesňuje.

Ministerstvo kultury příští rok počítá s tím, že akviziční fond znovu otevře. V tuto chvíli není jasné, s jakou sumou bude operovat a zda se do výzvy budou moci hlásit galerie, které zřizuje přímo resort.