Národní muzeum naložilo kamiony fóliemi i generátory, pomůžou ochránit památky na Ukrajině

Národní muzeum pomáhá chránit ukrajinské památky (zdroj: ČT24)

Národní muzeum vyslalo na Ukrajinu zásilky potřebné k tomu, aby mohly být ukrajinské památky zachovány i pro další generace. Obsahují bublinkové folie či nehořlavé textilie, ale také desky k zabednění oken a hasicí přístroje. Kamiony naložené obalovým i restaurátorským materiálem a dalším vybavením vyjely v úterý z Tuchoměřic na žádost válkou zasažené země a s pověřením od české vlády.

Ministerstvo kultury na záchranu ukrajinských památek vyčlenilo ze svého rozpočtu přes dva miliony korun. Vláda schválením pomoci podle slov ministra kultury Martina Baxy (ODS) reagovala na konkrétní prosbu z Ukrajiny. Zajištěním potřebného materiálu bylo pověřeno Národní muzeum, které má se záchranou kulturního dědictví ohroženého válkou už zkušenosti z Afghánistánu či Sýrie.

Náklad vypravený na Ukrajinu obsahuje zejména obalový a restaurátorský materiál, jakým jsou například bublinkové folie, archivní desky, polyethylenové pěny nebo polyethylenové textilie. Další zásilka zahrnuje vybavení k udržení celkové bezpečnosti. Nechybí v ní hasicí přístroje, OSB desky určené k zabednění oken, palivové generátory, pytle na písek nebo powerbanky.

Zástupci HERI (Heritage Rescue Emergency Initiative), zastupující na 75 ukrajinských muzeí, si náklad převezmou na hranici s Polskem.

S další pomocí se počítá

Národní muzeum počítá i s další pomocí ukrajinským muzeím a galeriím. Nejen dodávkami materiálu určeného k ochraně památkově hodnotných předmětů či jejich evakuaci. „Platí, že máme k dispozici depozitáře k uložení předmětů a také restaurátorské kapacity pro dobu poválečné obnovy,“ uvedl Baxa.

Koncem dubna on-line jednal s ukrajinským ministrem kultury Oleksandrem Tkačenkem. „Hovořili jsme mimo jiné o podpoře živé kultury, třeba jak pomoci ukrajinským dětem v Česku s literaturou v jejich rodném jazyce,“ prozradil Baxa.

Přispět na záchranu ukrajinského kulturního dědictví mohou i návštěvníci muzea. Například při Mezinárodním dni muzeí 18. května, kdy je do Národního muzea vstup zdarma. Případné dobrovolné vstupné ale muzeum poukáže na záchranu ukrajinských památek.