Neil Young mizí ze Spotify. Nelíbí se mu podcast, v němž zaznívají dezinformace o covidu

Z katalogu Spotify začala mizet hudba písničkáře Neila Younga. Streamovací platforma tak reaguje na hudebníkovo „ultimátum“. Na začátku týdne vyvěsil otevřený dopis s žádostí o stažení svých skladeb jako protest vůči prostoru, který Spotify dává moderátorovi Joeovi Roganovi. Ten podle zpěváka ve svém podcastu šíří nebezpečné dezinformace o vakcínách proti covidu-19, na což upozorňuje i řada lékařských expertů.

Žádost, v níž žádal svého manažera a nahrávací společnost Warner Music Group o stažení svých skladeb ze Spotify, vyvěsil Young na svůj web. Nedlouho poté sice text stáhl, média si ho ale stihla všimnout.

„Dělám to kvůli tomu, že Spotify šíří nepravdivé informace o vakcínách, čímž potenciálně způsobuje úmrtí těch, kteří věří dezinformacím, jež šíří,“ vyjádřil se ve svém příspěvku. Připojil ultimativní požadavek: „Mohou mít Rogana, nebo Younga.“

Spotify: Mrzí nás to, snad se vrátí

„Zavedli jsme podrobná opatření týkající se obsahu a odstranili jsme přes dvacet tisíc epizod podcastů souvisejících s covidem od začátku pandemie,“ uvedl ve středu ve vyjádření Spotify. „Litujeme Neilova rozhodnutí odstranit jeho hudbu ze Spotify, ale doufáme, že ho brzy přivítáme zpět,“ pokračovala firma.

Young už ze Spotify odešel v roce 2015, kdy kritizoval špatnou zvukovou kvalitu, ale po roce své skladby opět vrátil.

Nejpopulárnější podcaster

Server stanice NPR napsal, že podcast The Joe Rogan Experience je už dva roky na Spotify nejpopulárnějším podcastem. Moderátor ho nahrává od roku 2009 a zve si do něj podnikatele, vědce, herce či hudebníky. Každá epizoda má obvykle mnoho milionů posluchačů.

Firma Spotify v roce 2020 uzavřela s Roganem kontrakt v odhadované hodnotě kolem sta milionů dolarů (2,18 miliardy korun), podle nějž jeho podcast distribuuje výlučně na svojí platformě.

Joe Rogan při rozhovoru s MMA zápasníkem Brandonem Morenem
Zdroj: ZUMA/ČTK/Louis Grasse

Rogan začal v poslední době vystupovat negativně proti covidovým vakcínám, loni v dubnu například řekl, že mladí a zdraví lidé by se podle něj neměli nechat očkovat. V pořadu rovněž propagoval zvířecí odčervovač ivermektin při léčbě covidu-19, navzdory negativním stanoviskům regulačních úřadů USA, EU i Světové zdravotnické organizace (WHO).

V prosinci pak vzbudil nesouhlas řady lékařů a vědců tím, že si pozval jako hosta vědce Roberta Maloneho. Ten ke konci osmdesátých let minulého století stál u zrodu technologie, která po dalších mnoha letech výzkumu vedla k vývoji dnešních vakcín typu mRNA, jakými jsou preparáty firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Nyní však tvrdí, že jeho přínosy nejsou dostatečně uznávány a že byl „vymazán z historie“. V rozporu s vědeckými poznatky často tvrdí, že vakcíny ve skutečnosti zhoršují průběh covidu-19.