Dějiny sebevědomí psalo na osm set československých osobností

Dějiny sebevědomí shrnuje pentalogie (zdroj: ČT24)

Proslulé i zapomenuté osobnosti českých a slovenských dějin představuje rozsáhlý knižní projekt Dějiny sebevědomí. V pěti svazcích shrnuje příběhy králů, vojevůdců, umělců i vědců narozených mezi lety 827 až 1972. Prostor je věnován také československým firmám a fenoménům.

„Chyběla podobná ucelenější literatura,“ domnívá se autor projektu a režisér Peter Kršák. Přípravné práce trvaly déle než patnáct let. „Publikace má charakter malých literárních příběhů, není jen sumářem suchých faktografických hesel. Často si myslíme, že člověk, který je příslušníkem malého národa, má minimální šance se prosadit ve světě. Osudy lidí, o kterých píšeme v naší knize, dokazují opak,“ nepochybuje Kršák.

Celkem projekt představí bezmála osm stovek českých a slovenských rodáků. Na publikaci se podílelo 77 autorů – historiků, spisovatelů, filozofů, novinářů a mnoho dalších odborníků. K distribuci jsou v tuto chvíli připraveny první dva svazky z celkem pěti.

Věrozvěsti, obrozenci i ventilový král

V prvním svazku čtenáři najdou osobnosti narozené mezi lety 827 až 1899 včetně věrozvěstů Cyrila a Metoděje, českého a římsko-německého krále Karla IV., slovenských i českých obrozenců nebo secesního malíře Alfonse Muchy.

Druhý díl se zabývá osobnostmi narozenými od roku 1900 až do roku 1927. Vedle olympijských vítězů Dany a Emila Zátopkových, cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky nebo podnikatele Tomáše Bati se lidé dozvědí i o méně známých, ale podle autorů neméně zajímavých postavách českého a slovenského dědictví.

Dějiny sebevědomí například přiblíží příběh „ventilového krále“ Karla Velana, jehož firma s pobočkami po celém světě dodává součástky do ponorek, letadlových lodí nebo raketoplánů. „Patří mezi stovku nejznámějších Kanaďanů, ale v jeho rodné zemi se o něm téměř nic neví,“ uvedli vydavatelé o Velanovi.

obrázek
Zdroj: ČT24

V encyklopedii se píše i o astronomu Zdeňku Kopalovi, jenž byl pověřen podrobným zmapováním Měsíce před prvním přistáním amerických astronautů. Autoři připomínají i osud Slováka Deža Hoffmana, dvorního fotografa legendární anglické kapely Beatles.

Zbývající tři svazky čekají ještě na redakční úpravy a tisk. Třetí publikace zahrnuje osobnosti narozené v letech 1928 až 1972; čtvrtý díl se věnuje československým průmyslovým odvětvím, firmám a institucím a pátý díl pojednává o československých fenoménech, hmotném i nehmotném dědictví. Celá pentalogie by měla být dostupná v následujících třech letech.