Kaiser s Lábusem se před 40 lety vsadili o malé pivo. A letos spolu stráví Štědrý den

Režisérka a scenáristka Irena Pavlásková točí Vánoční příběh. Premiéra nové komedie je plánována na letošní listopad. Po delší době se v ní před kamerou setkají Oldřich Kaiser a Jiří Lábus, kteří jako dvojice filmové diváky poprvé bavili před čtyřiceti lety. Více příležitostí, ať už komických, či vážných, ale dostali spíše vedle sebe než jako herecké duo.

Irena Pavlásková s Jiřím Lábusem i Oldřichem Kaiserem jako režisérka spolupracuje poprvé. „Neobsadila jsem je jako komiky, ale chtěla jsem, aby vytvořili opravdové postavy,“ prozradila. V titulcích filmu se objeví také Karel Roden, Jitka Sedláčková, Jana Plodková, Vladimír Polívka nebo Albert Čuba.

Ani šťastné, ani veselé

Chystaná komedie se odehrává během čtyřiadvaceti hodin. „Je to tak trochu můj pohled na Vánoce, tedy člověka, který není úplně ten pravý vánoční typ,“ podotýká Pavlásková. Na Štědrý den se provážou osudy několika rodin. Dříve, než si budou moci popřát šťastné a veselé, musí vyřešit situace, které navození sváteční atmosféry vůbec nepomáhají.

Do jedné takové se hned na začátku připlete také řidič tramvaje v podání Jiřího Lábuse. Svou roli v ní sehraje i Oldřich Kaiser. „Mají ve filmu spoustu poloh, od nevraživosti až po přátelství,“ naznačila režisérka, jak se budou vztahy těchto dvou postav vyvíjet.

Irena Pavlásková natáčí Vánoční příběh (zdroj: ČT24)

„Jsem takový sváteční roze*írač, ale přitom dovedu lidi vánočně naladit,“ přiblížil svou postavu Kaiser. Do výběru rolí si prý s Jiřím Lábusem nemluví. „Baví nás, když můžeme ve filmu vytvořit zase nějaký nový charakter. Pokaždé si vybírám role, které jsou trochu jiný,“ podotýká Lábus.

Improvizátoři a podvodníci

V diváckém povědomí jsou zapsáni především jako komická dvojice. Zejména v osmdesátých letech bavili z televizních obrazovek skečovým pořadem Možná přijde i kouzelník, společné scénky sehrávali také v československých silvestrech. V porevoluční době pak přišli s improvizační Ruskou ruletou či s parodií televizního vysílání Zeměkoule. A už třicet let si ve dvou vystačí na ztvárnění všech postav v rozhlasovém seriálu Tlučhořovi.

V osmdesátých letech se Kaiser s Lábusem začali potkávat také na filmovém place. Jako dvojice se poprvé objevili v roce 1981 v komedii Velká sázka o malé pivo, vycházející z historky o skutečném prvorepublikovém podvodníkovi, který se pokusil prodat Karlštejn. Snímek si můžete přehrát v iVysílání:

Z iVysílání: Velká sázka o malé pivo (zdroj: ČT24)

Jména Kaiser a Lábus figurují třeba i v pozapomenuté Revue na zakázku, jež vznikla v koprodukci se Sovětským svazem a v níž se čeští komici a populární zpěváci připravovali na vystoupení v Kazachstánu. Mnohem známější je Velká filmová loupež. V bláznivé komedii hrají Kaiser a Lábus sami sebe a zároveň své dvojníky (veksláka a pomocného dělníka) a všechny pronásledují gangsteři.

V pohádkové komedii Rumburak – i v pozdějším pokračování seriálu Arabela – je scénář postavil naopak proti sobě. Kaiser coby zlotřilý inženýr Zachariáš totiž Lábusovi, tedy čaroději druhé kategorie, ukradne zaklínadlo, navíc po něm, když je převtělen do krkavce, střílí.

V Americe i Hošticích byli spolu, ale přitom každý zvlášť

Ve filmografii obou herců se najde dost titulů, v nichž sice oba hráli, ale jejich postavy se vůbec nepotkaly anebo jen letmo. V dramatu Amerika, postmodernistické verzi Kafkova nedokončeného románu Nezvěstný, se vystřídá značná část souboru pražské Ypsilonky, tedy Kaiserovy i Lábusovy domovské scény. Lábus ztvárnil bohatého amerického strýčka hlavního hrdiny, zatímco Kaiserův násilník Delamarche patřil ke spodině.

Míjejí se i v závěru Troškovy trilogie Slunce, seno, erotika (kam se Lábus vrátil už potřetí jako živočichář v JZD a Kaiser okouzluje české vesnické ženy šarmem italského šviháka), válečném dramatu Tmavomodrý svět nebo ve filmovém režijním debutu Václava Havla Odcházení. Podobně na sebe tito herci neměli štěstí v nedávné černé komedii Úhoři mají nabito o partě chlapíků, kteří předstírají Útvar rychlého nasazení.

Dva klauni, jeden Lev

Překvapivě se cesty jejich postav neprotnuly ani v dramatu Klauni z roku 2013, přestože v příběhu o klaunském triu vytvořili dvě ze tří nejdůležitějších postav. V jednom záběru se objeví jen na pár minut před závěrečnými titulky. „Jako komikům jim projdou věci, které by nám smrtelníkům neprošly. Být komikem je totiž podstata, klaun je živočišný tvor, nikoliv profese,“ poznamenal režisér snímku Viktor Tauš.

Za Klauny byli Kaiser i Lábus také oba shodně nominováni na Českého lva. Sošku si nakonec přebral jen Lábus.  

Oldřich Kaiser, Jiří Lábus a francouzský herec Didier Flamand (uprostřed) ve filmu Klauni
Zdroj: ČT