I jeden člověk něco zmůže. Petr Sís vypráví rodičům a dětem o Nicholasu Wintonovi

Petr Sís napsal knihu o Nicholasi Wintonovi (zdroj: ČT24)

Česko-americký výtvarník a spisovatel Petr Sís napsal a ilustroval knihu inspirovanou činem sira Nicholase Wintona, který zachránil stovky dětí z nacisty ohroženého Československa. Kniha Nicky & Věra vychází anglicky v New Yorku a Londýně u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna. Český překlad se chystá na podzim.

Sís zpracoval příběh mladého bankéře Nicholase Wintona, jehož po příjezdu do Prahy na konci roku 1938 nenechá chladným nebezpečí blížící se války. V krátkém čase se mu podaří najít pěstounské rodiny ve Velké Británii pro ohrožené děti většinou židovského původu a zorganizovat osm vlakových souprav. Před pravděpodobně tragickým osudem tak zachránil téměř sedm stovek dětí.

Inspirativní svědectví

Se svým činem se nikomu nesvěřil, dokonce ani rodině. Do povědomí se jeho skutek dostal až díky televizi BBC, která také zorganizovala dojemné setkání s takzvanými Wintonovými dětmi.

Jedním z nich byla i Věra Diamantová (provdaná Gissingová), hrdinka z názvu Sísovy nové knihy. Její hravé a dětsky naivní vzpomínky na rodinu, rodné městečko nedaleko Prahy a transport za svobodou se v knize proplétají s úsporně vyprávěným příběhem mladého Wintona.

Také Sísova kniha je zamýšlena jak pro dospělé čtenáře, tak zároveň jejich potomky. Příběh o nenápadném hrdinovi je fascinujícím svědectvím, že úsilí a odhodlání jednoho člověka může zvrátit děj událostí, uvádí nakladatel.

„Vydání se trefilo do doby, kdy všichni žijeme v hrůze pandemie a v Americe v hrůze politiky. Lidé jsou rozdělení. Je to trochu i kniha o naději a lidství,“ poznamenává Petr Sís.

Cesta za svobodou

Nicholas Winton, který zemřel v roce 2015 ve věku 106 let, byl za své činy několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Četná ocenění převzal také autor knihy Petr Sís, za svou tvorbu obdržel mimo jiné prestižní ocenění v oblasti dětské literatury – Cenu Hanse Christiana Andersena. 

Sís v osmdesátých letech odešel z Československa a stal se uznávaných výtvarníkem. Tématem jeho knih bývá svoboda, proslavil se především titulem Zeď, v němž přibližoval malým českým i anglojazyčným čtenářům své dětství za železnou oponou.

Rozhovor s Petrem Sísem a Věrou Gissingovou (zdroj: ČT24)

Celkem je autorem více než dvaceti knih, pro dalších zhruba padesát vytvořil ilustrace. Vytvořil také nástěnnou mozaiku pro stanici newyorského metra na 87. ulici a na pražském letišti visí jeho tapisérie inspirovaná eposem o ptačím sněmu. 

Novinka Nicky & Věra by měla na podzim vyjít kromě češtiny také například v Německu, Francii, Jižní Koreji a v Číně.