Divadlo J. K. Tyla zabavilo sebe i diváky muzikálovou televizí

Tylovo divadlo spustilo muzikálovou televizi (zdroj: ČT24)

Muzikálový soubor Divadla J. K. Tyla v Plzni je v kontaktu se svými diváky alespoň prostřednictvím internetového vysílání. Po uzavření scén spustil totiž muzikálovou televizi. MuzTV vysílá nejen hudební videa, ale třeba také vědomostní kvízy. A to vše s humorem.

Internetoví diváci mohou například alespoň v ukázce nahlédnout do muzikálu My Fair Lady, který kvůli koronaviru musel odsunout premiéru. „Čím víc se odkládá, tím víc člověk upadá do pochybností sám o sobě i smyslu práce, kterou dělá,“ přiznává Charlotte Režná, která v nastudování slavného muzikálového kusu ztvární Lízu Doolittleovou. 

Zatím s kolegy pro MuzTV natočila třeba parodii na vědomostní soutěž Nejslabší, máte padáka. Zhlédnout lze také plzeňskou verzi Hříšného tance. Členové muzikálového souboru se snaží pobavit nejen hraním a zpíváním, ale i dalšími dovednostmi.

Vznikají tak pantomimické hádanky muzikálových písní, lekce cvičení či vaření. „Je to alespoň nějaký způsob, jak se dostat k divákům a nezakrnět,“ oceňuje Pavel Režný, čerstvý držitel ceny Thálie.

Videa se točí v improvizovaném studiu. Práce kameramanů, režisérů i střihačů si vyzkoušeli herci Martin Holec a Dušan Kraus. V rubrice „za oponou“ mohou diváci nahlédnout i pod ruce divadelních zákulisních profesí, jako jsou osvětlovači nebo strojníci. 

Projekt MuzTV vzešel sice z nápadu muzikálového souboru, do internetového vysílání se ale zřejmě zapojí i další divadelníci.