Klip týdne: Není čas zavírat oči. Boje Arménů nenechaly chladnými System Of A Down

To, čemu většina fanoušků už ani nevěřila, se stalo skutečností. Po dlouhých letech se s novou hudbou přihlásili američtí velikáni System Of A Down. Dvojice skladeb Protect The Land a Genocidal Humanoidz reflektuje aktuální situaci v Náhorním Karabachu, přičemž k prvně jmenované vznikl i všeříkající videoklip.

Je tomu už dlouhých patnáct let, co System Of A Down vydali nějaký nový materiál. Od vydání alba Hypnotize se kapela ponořila do tvůrčího ticha a kromě občasných koncertů se její členové věnovali vlastním projektům. Tedy až doteď. 

Možná je trochu škoda, že právě místo tvůrčího souznění to byly válečný stav a neutěšená situace v Náhorním Karabachu, jež donutily členy kapely dát se znovu dohromady a po dlouhých letech přijít s něčím novým. Nicméně SOAD byly vždy „tak trochu jiná“ kapela. Politika byla vždy častým námětem jejich textů. Ke svým arménským kořenům se tito Američané vždy hrdě hlásili, a to, že skrze svou hudební tvorbu chtějí palčivá témata týkající se především jejich domoviny dostat do povědomí širší veřejnosti, nebylo nikdy tajemstvím. 

A nejinak je tomu i teď. „My jako System Of A Down jsme právě poprvé po 15 letech vydali novou hudbu. Nastal čas, abychom to udělali, protože společně máme my čtyři co říct jako jednotný hlas. Tyto dvě písně Protect The Land a Genocidal Humanoidz hovoří o strašlivé a vážné válce, která se odehrává v našich kulturních vlastech Arcach a Arménii,“ uvádí kapela ve svém oficiálním prohlášení. 

Samozvaná „Republika Arcach“, dříve „Náhornokarabašská republika“, je de facto nezávislá republika, ovšem de iure mezinárodně nikým neuznaná. Uznaná je pouze dalšími takzvanými „republikami“ s omezeným mezinárodním uznáním: Abcházií, Jižní Osetií a Podněstřím.
Leží v Malém Kavkazu, na území Ázerbájdžánu a přiléhá k jihovýchodní hranici Arménie a severní hranici Íránu. Rozkládá se na většině území Náhorního Karabachu (4400 km²) a dále zabírá prostor mezi vlastním Karabachem a Arménií, zvaný Lačinský koridor. Malé cípy původního Náhorního Karabachu na severu kolem města Šahumjan a na jihovýchodě jsou v současnosti pod kontrolou Ázerbájdžánu.
Oblast Náhorního Karabachu se stala předmětem sporu mezi Arménií a Ázerbájdžánem v době, kdy obě země získaly nezávislost na Ruském impériu roku 1918. V roce 1923, potom, co Sovětský svaz získal kontrolu nad touto oblastí, byla vytvořena Náhornokarabašská autonomní oblast (NKAO) uvnitř Ázerbájdžánské SSR. V posledních letech vlády Sovětského svazu se oblast znovu stala zdrojem sporů mezi Arménií a Ázerbájdžánem, které vyvrcholily karabašskou válkou v letech 1988 až 1994. Ačkoliv je od 12. května 1994 podepsáno příměří, obě strany se navzájem v omezené míře vojensky napadají dosud.

Zdroj: Wikipedia

Autorem všeříkajícího videoklipu ke skladbě Protect The Land, ve kterém se střídají prostřihy na kapelu spolu s autentickými záběry z bojů v Arménii, jsou Ara Soudjian a Shavo Odadjian. Ten zároveň slouží jako dobročinná sbírka, jejíž výtěžek poputuje do Arménského fondu, charitativní organizace se sídlem v USA. Prostředky z něj budou použity na poskytnutí nejzákladnějších potřeb těm, jež touto válkou trpí nejvíce. 

„Hudba a texty mluví samy za sebe. Potřebujeme, abyste mluvil za Arcach,“ uvádí na konci svého prohlášení Daron, Shavo, John a Serj. 

System Of A Down pocházejí z Glandale v Kalifornii. Vznikli v roce 1994 a první období jejich existence trvalo do roku 2006, kdy se muzikanti rozešli za svými dalšími projekty. Na koncertní pódia se společně vrátili v roce 2011. Kapela se zařazuje pod alternativní metal, které dominuje agresivní vokál s dynamickým refrénem a výrazným rytmem.
Poprvé u nás System Of A Down vystoupili v roce 1998, kdy ještě tento kvartet v čele se Serjem Tankianem nebyl příliš známý. System Of A Down debutovali ve stejném roce eponymním albem, které se vymykalo všem žánrům. Po něm následovalo v roce 2001 průlomové Toxicity. System Of A Down si jím získali uznání kritiky a slavili celosvětový komerční úspěch. Podobného úspěchu se dočkala také další tři alba: Steal This Album, Mezmerize a Hypnotize, jež kapelu definitivně zařadila do absolutní světové špičky. Kapela prodala více než 13 milionů alb a po celém světě získala několik desítek platinových, zlatých a stříbrných desek.
Složení: Serj Tankian (zpěv, klávesy, doprovodná kytara), Daron Malakian (kytara, zpěv), Shavo Odadjian (baskytara), John Dolmayan (bicí).

zdroj: Wikipedie, Live Nation

System Of A Down
Zdroj: ČT24 / FB System Of A Down