Klip týdne: Místo zrušené premiéry se lze po boku Karla Gotta vydat za štěstím

Příští týden měl jít do kin celovečerní dokumentární film Karel. Avšak vzhledem k celorepublikovým opatřením, která byla přijata v důsledku šíření koronaviru, se jeho premiéra odkládá na neurčito. Fanouškům Karla Gotta tak může zkrátit čekání nový videoklip ke skladbě Jdi za štěstím, sestříhaný z materiálů, jež se do výsledné podoby snímku nakonec nedostaly.

Celovečerní dokumentární snímek renomované režisérky Olgy Malířové Špátové je otevřeným a osobním pohledem na život slavného zpěváka, od jehož odchodu do hudebního nebe uplynul nedávno jeden rok. Podle slov jeho autorky nemá být přehlídkou zpěvákovy nesporné slávy, talentu a úspěchů, ale představuje jej jako obyčejného člověka – milujícího otce, manžela a nadšeného malíře. Premiéra filmu však byla z důvodu zavedených vládních opatření posunuta na neurčito. 

„Ráda bych – společně se Supraphonem – dala v této složité době malý dárek nejen zklamaným potenciálním divákům filmu Karel, ale všem příznivcům mého zesnulého manžela. Protože slavnostní premiéra i distribuce filmu musejí být kvůli novým epidemiologickým opatřením odloženy na neurčito, rozhodla jsem se potěšit manželovy fanoušky v České republice i na Slovensku a zveřejnit nový videoklip s titulní písní k filmu ,Jdi za štěstím‘. Je pro mne o to cennější, že je to Karlova poslední nahrávka z června 2019, kdy ji zpíval s vědomím, že jde o píseň pro vznikající film,“ uvádí v oficiálním prohlášení zpěvákova manželka Ivana Gottová.

Poslední studiová nahrávka

Skladba z pera skladatele Karla Svobody dostala nové aranžmá loni v létě, kdy jej Gott natočil spolu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu pod vedením dirigenta Jana Kučery, a jde o vůbec jeho poslední studiovou nahrávku. 

Klip samotný je pak dílem režiséra Jakuba Sommera a vznikl sestřihem záběrů, které se do dokumentu nevešly. „Bylo nám líto, že se záběry z natáčení se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu v dokumentu nakonec spolu s mnoha dalšími scénami nepoužily, jsem proto ráda, že alespoň některé z nich byly režisérem Jakubem Sommerem a střihačkou Šárkou Sklenářovou velmi trefně zakomponovány do tohoto klipu,“ upřesňuje Gottová. 

Pro fanoušky, kteří se chystali na film do kin, jde tak alespoň o malou kompenzaci za odsunutou premiéru a zároveň ochutnávkou toho, na co se mohou těšit.