Designblok letos propadl vášni pro řemesla nebo motorky

Podvaadvacáté se v Praze koná přehlídka designu Designblok. Prezentace letošního ročníku propojuje téma vášně. Instalace si je možné procházet nejen osobně, ale i virtuálně při 3D prohlídkách. Zájemcům o design se od 7. do 11. října představuje přes dvě stě tvůrců i výrobců.

Hlavní výstavu Vášeň zpracoval designér Jan Plecháč. Promítl do ní svou vášeň pro motorky. V jedné dílně se potkali stavitelé motorek, sedláři, brusiči se šperkaři a ilustrátory. „Mým cílem bylo vdechnout život morálně i technicky zastaralé věci za pomoci šikovných mistrů hned několika řemesel, kteří by se za normálních okolností u jednoho projektu asi nikdy nepotkali,“ vysvětluje Plecháč. 

Centrálním prostorem Designbloku je bývalý konvent Gabriel Loci. „Samotný konvent, proměněný v galerijní prostor bude tvořit zajímavý kontrast s instalacemi současného designu. Rajská zahrada v podání Jana Plecháče, křížová chodba s lampami Lucie Koldové, ale i jednotlivé cely řádových sester, refektář a další historické prostory budou hostit novinky začínajících i etablovaných designérů,“ popsala ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Design jako řemeslo, nástroj řešení i on-line

V Musaionu v Kinského zahradě najdou návštěvníci projekt Art House shromažďující sběratelský design od dvacítky autorů. „S hlavním tématem 22. ročníku, jímž je vášeň, úzce souvisí nadšení a emoce, které si spojujeme s českým řemeslem a tradicemi, se snahou poznat je a zachovat pro další generace. Zapojení autoři svými díly otevírají otázku, jaké místo mají řemesla v současné produkci, zkoumají jejich možné nové významy a interpretují staré novým způsobem, staví most mezi minulostí a budoucností,“ vysvětlila za kurátory Art House Danica Kovářová.

Výstavy jsou rozmístěny i na další místa v hlavním městě. Například přímo na aktuální situaci reaguje venkovní výstava Design Helps na Kampě. Ukazuje design jako nástroj, díky němuž je možné řešit a měnit témata spojená se zdravotnictvím, vzděláváním či ekologií.

Prostřednictvím 3D prohlídek si lze letošní Designblok prohlédnout i on-line, a to do konce října. Naopak doprovodný přednáškový, workshopový a společenský program museli pořadatelé zrušit.