Vrchol cen Gloria musaealis obsadila horolezecká expozice v Turnově, těší se i Jihočeské muzeum

Muzejním počinem roku 2019 je expozice horolezectví v Muzeu Českého ráje v Turnově. Nejlepší muzejní výstavu loni připravilo Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, které zpřístupnilo nové expozice. Ocenění jim patří v soutěži Gloria musaealis, jejichž vítěze v úterý vyhlásila pořádající Asociace muzeí a galerií v České republice.

Ceremoniál soutěže, jejímž cílem je upozornit veřejnost na to nejlepší, co se v českém muzejnictví děje, se tentokrát muselo obejít bez publika. Předávání cen v pražském Obecním domě, navíc už posunutém z květnového termínu, nahradil on-line přenos.

Horolezectví přitahuje návštěvníky

Do soutěže za rok 2019 se přihlásilo 60 muzeí a galerií celkem 87 projektů. Oceněnou expozici Horolezectví, s podtitulem „Z Českého ráje na vrcholy světa“, otevřelo Muzeum Českého ráje loni v září. Mapuje historii i současnost tohoto sportu v tuzemsku.

Turnovští muzejníci podle poroty vytvořili v architektonicky nápadité dostavbě instituce prostor pro působivou expozici a v zásadě jednoduchý objekt se uvnitř proměnil v horskou krajinu pracující s výraznou symbolikou.

Expozice Horolezectví – z Českého ráje na vrcholy světa
Zdroj: Matěj Bárta/Muzeum Českého ráje

Ředitelka Vladimíra Jakouběová upozornila, že po otevření nové expozice se návštěvnost muzea zvedla o dvacet tisíc lidí. „Je tu silná horolezecká obec, v Turnově a okolí mají v každé rodině aspoň jednoho horolezce a od roku 2011, kdy jsme vyhlásili záměr expozici vytvořit, nám lidé poskytli velké množství darů a sbírka se dále rozrůstá,“ uvedla.

Druhé místo v kategorii muzejní počin má Městské muzeum a galerie Hořice za projekt rekonstrukce a novou expozici Od kamene k soše. Třetí místo náleží Národnímu zemědělskému muzeu za modernizaci areálu ve Valticích a nové expozice. Porota ocenila i Muzeum města Brna za projekt Baron Trenck: Nová tvář legendy. Výstava byla výstupem výzkumu mumifikovaného těla šlechtice Františka Trencka.

Zaujaly jihočeské sbírky, chudá Praha i těžké doby v Brně

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, které zvítězilo v kategorii muzejní výstava roku, zaujalo taktéž novými expozicemi. Návštěvníkům představují přírodovědné, archeologické i národopisné sbírky.

Druhé místo v této kategorii patří Muzeu hlavního města Prahy za dvojvýstavu Chudá Praha: Lidé - Místa - Instituce (1781–1948) / EPOS 257: Dýmová hora. Projekt se věnoval tématu chudoby a sociálního vyloučení.

Národopisná expozice v Jihočeském muzeu
Zdroj: Jan Homolka/ČTK

Třetí cenu dostalo Technické muzeum v Brně za výstavu V těžkých dobách: Boje o hranice (1918–1919), která upozornila na dramatické události provázející vznik Československa.

Dvě zvláštní ocenění směřují do Muzea dr. Aleše Hrdličky v Humpolci za novou expozici a do Národní galerie Praha, kde připravili novou prezentaci umění devatenáctého století.