Bratry Rašilovovy svedla na jedno jeviště Smrt v rodině

Saša a Václav Rašilovovi spolu hrají v MeetFactory (zdroj: ČT24)

Pražská scéna MeetFactory se pustila do románu Můj boj, jehož autor, norský spisovatel Karl Ove Knausgard, je označován za průkopníka takzvané literární reality show. Inscenace je adaptací prvního dílu Smrt v rodině z jeho autobiografického příběhu. Na jevišti se s touto situací vyrovnávají Saša a Václav Rašilovovi.

Knausgard  v knize zachycuje dva bratry, kteří jedou po smrti otce do jeho domu zajistit pohřeb. Na místě zjišťují nepříjemnou pravdu, že otec byl alkoholik. Knižní bratry v divadelní adaptaci hrají skuteční bratři: Saša Rašilov a jeho bratr Václav. První z nich představuje spisovatele Knausgarda.

Situace kolem otcova pohřbu rozehrává řetězec úvah a mikrodramat, často natolik bolestivých, že hrdinové mají tendenci je sami před sebou zamlčovat. Knausgard se ve svém „literárním selfie“ o svůj život i život svých blízkých naopak podělil. Hexalogií Můj boj si tak mnohé příbuzné znepřátelil.

Nevymazávat chyby

„Potřeba chyby o sobě nevymazávat, ale pouštět je ven, je obnažení člověka a života, který není dokonalý. To mě baví zkoumat. Stejně jako určitá odvaha, která v tom je,“ přiznává režisérka Petra Tejnorová.

Hra Můj boj I má shodně s knižní předlohou dvě části. První, v podobě videa, obdrží diváci do mobilu nebo si ho mohou před začátkem představení přehrát v MeetFactory. Druhá část se odehrává už přímo na jevišti. 

Na divadelních prknech by se bratři Rašilovovi měli v aktuální sezoně sejít ještě jednou. Při jaké příležitost ale zatím prozrazovat nechtějí.