Klip týdne: Bring Me The Horizon bojují za rovnost. Přizvali si k tomu i Yungbluda

S novou skladbou Obey se tento týden představili britští Bring Me The Horizon. Ke spolupráci si přizvali charizmatického rappera Yungbluda, znovu se chopili svých kytar a po skladbě Parasite Eve vypustili do světa další metalcorovou pecku. A aby toho nebylo málo, neobvyklé video má víc než překvapivý konec.

Že se po experimentálním odklonu k popu, kterým nemile překvapili své skalní fanoušky na posledních dvou plackách, vracejí alespoň zčásti ke své původní tvorbě, naznačili Bring Me The Horizon už skladbou Parasite Eve. Srdce nejednoho z nich tak jistě zaplesalo, i když jisté pochyby tu stále byly. Po vypuštění novinky Obey se však „Horajzni“ snaží přesvědčit i poslední pochybovače. 

Obey má ten správný kytarový říz, který se od metalcorové bandy očekává. Pokulhává jen trochu slabším refrénem. BMTH si k němu navíc na hostovačku přizvali populárního Yungbluda. Zdá se tak, že kapela zvolila zlatou střední cestu a snaží se vyjít vstříc jak starším, tak novějším příznivcům.

Oli Sykes a Yungblud na fotografii Harise Nukema
Zdroj: ČT24/Haris Nukem/Instagram

Video k nejnovějšímu počinu si pak vzal pod režijní křídla opět frontman Oli Sykes. Ten v něm, coby robot, bojuje s Yungbludem, než se však stane něco zcela neočekávaného. „Považujeme se za svobodné, ale pouze proto, že řetězy jsou neviditelné a jsme ovládáni způsoby, na které ani nechceme myslet,“ říká k videu Sykes. „Říkají nám, jak žít s úsměvem na tváři (…) a informují nás o tragických statistikách, jako by nic… Je to divný svět.“

„Je nám řečeno, abychom se přizpůsobili zcela zastaralé myšlence, která se nás netýká a ani jí nerozumíme. Učí nás obracet se proti sobě a bojovat proti našim rozdílům, místo abychom se objímali a oslavovali. Snaží se nás rozdělit, protože nás to dělá slabšími. Roboti sledují roboty, protože necítí vůbec nic,“ upřesňuje Yungblud.

„Ale to, co si neuvědomují, je to, že odlišit se znamená být svobodný. (…) Povstaneme proti nenávisti a budeme bojovat za svět, jehož chceme být součástí. Nebudeme poslouchat,“ dodává. Poselství videoklipu je tak, zdá se, zcela jasné. 

Bring Me The Horizon (také BMTH) je britská metalcorová skupina pocházející z Sheffieldu v Yorkshiru. Původně začínala tato skupina s deathcorem, avšak později začala do své hudby zapojovat elektronické prvky (o tuto práci se postaral Skrillex) a tvorba skupiny se přiklonila k metalcoru. Od roku 2006 do roku 2013 vydali 4 studiová alba. Od Roku 2015 experimentují s rockem a elektrem.

Oliver Sykes se narodil 20. listopadu 1986 v Ashfordu, v Anglii, kde žil do svých pěti let. Pak se jeho rodina přestěhovala poblíž Sheffieldu do Stockbridge v Anglii. V 16 letech s kamarádem Alexem Turnerem (nyní leader indie rockové skupiny Arctic Monkeys) založil projekt Olisaurus, na jehož myspace nahráli pár půlminutových songů. Spojovali v nich prvky deathcore a elektra. V té době Oliver Sykes kromě zpěvu zkoušel i hrát na kytaru a bubnovat. V roce 2004 založil novou skupinu, Bring Me the Horizon. Bubeníka Matta Nichollse znal již z dětství.

Název skupiny je odvozen z filmu Piráti z Karibiku, kde Jack Sparrow řekl: „Now, Bring me that Horizon“ (česky Přineste mi kompas).

Členové: 
Oliver Sykes — zpěv (screaming a growling)
Matt Kean — baskytara
Lee Malia — kytara
Matt Nicholls — bicí
Jordan Fish — klávesy a kytara

Diskografie:
Count Your Blessings (2006)
Suicide Season (2008)
There Is a Hell, Believe Me I've Seen It. There Is a Heaven, Let's Keep It a Secret (2010)
Sempiternal (2013)
That's the Spirit (2015)
Amo (2019)

Zdroje: Wikipedia

Bring Me To Horizon
Zdroj: ČT24/iReport