Šílený Herkules trpí posttraumatickým stresovým syndromem

Antická Štvanice uvádí Šíleného Herkula (zdroj: ČT24)

Pražský ostrov Štvanice se jako každé léto vrací do antiky díky divadelním hrám ze starého Řecka a Říma. Tentokrát padla volba na Šíleného Herkula, jedno z nemnoha v úplnosti dochovaných římských dramat. Filozof Seneca v něm vylíčil bájného siláka na konci hrdinské pouti.

Herkules porazil vše, co mu bohové postavili do cesty. Ochočil psa Kerbera hlídajícího podsvětí, zabil Hydru, získal pás královny Amazonek, dokonce vyčistil Augiášovy chlévy. Po dvanácti letech putování se konečně vrací domů, jeho mysl ale stále bloudí v krvavých bitvách. Pohledem psychiatrie je typickou obětí posttraumatického stresového syndromu. 

Mimo kontrolu

„Herkules je monstrum, které bojuje s monstry. Jenže když se vám monstrum vymkne z rukou, může být nebezpečné,“ varuje režisér inscenace Tomáš Loužný.  Boží žoldák je odeslán do důchodu a svou nevyčerpanou sílu vrhne tím nejhorším směrem – zničí ty, kteří na něj celý život čekali.

„Myslím, že začíná století psychopatů, takže tato hra je hodně aktuální. Když podíváte, kdo sedí na trůně v Americe nebo v Brazílii, to nejsou normální lidé,“ podotýká herec Petr Konáš.

Dastlík jako Herkules, Josefíková jako jeho žena

V inscenaci Konáš ztvárnil dalšího antického válečného veterána – Thesea. Titulní role se zhostil Tomáš Dastlík, Herkulovu manželku Megaru hraje Eva Josefíková. Antický chór obstaralo rapové duo Past. 

Jako scéna posloužil oblouk mostu pod rušnou magistrálou. „Protože od Seneky je Šílený Herkules situován do chrámu a my z chrámu děláme undergroundovou církev, která vzývá Herkula,“ vysvětlila dramaturgyně Marie Nováková. 

Letní program Antická Štvanice, za nímž stojí soubor Tygr v tísni, se letos odehrává popáté. Na vltavský ostrov v předchozích letech přivedl hrdiny Oresta nebo Orfea.