Zemřel režisér Joel Schumacher. Proslavil ho Volný pád i filmy o Batmanovi

Ve věku 80 let zemřel v pondělí americký scenárista, režisér a producent Joel Schumacher. Mezi diváky je znám snímky Hráči se smrtí, Volný pád, Telefonní budka či dvěma filmy o Batmanovi. S odvoláním na režisérova mediálního zástupce uvedla agentura AP, že filmař podlehl rakovině po roce léčby.

Schumacher se narodil v roce 1939 v New Yorku. Vystudoval prestižní Parsonovu školu designu a Institut módních technologií (FIT), protože se původně chtěl stát módním návrhářem. U filmu začínal jako kostymér, oděvy navrhoval i pro snímky Woodyho Allena.

První televizní projekty režíroval v sedmdesátých letech, v té době měl také několik prvních scénářů, mimo jiné k muzikálu Sidneyho Lumeta, který vycházel z příběhu Čaroděje ze země Oz. V kinech se jako režisér uvedl na začátku osmdesátých let filmem Malá, menší, ještě menší.

Výrazněji na sebe upozornil o dekádu později snímkem Hráči se smrtí o experimentování s klinickou smrtí, ve kterém si zahráli v té době ještě málo známí Kiefer Sutherland, Julia Robertsová a Kevin Bacon.

O tři roky později natočil psychologické drama Volný pád s Michaelem Douglasem v hlavní roli muže, který se v psychickém zkratu rozhodne pomstít celému světu.

Batmanovské snímky příliš nezaujaly, Fantom opery naopak ano

Za nepříliš úspěšné jsou označovány dvě Schumacherovy adaptace komiksu o netopýřím muži: Batman navždy (1995) a Batman a Robin (1997), kterými v sérii navazoval na práci Tima Burtona.

Schumacherem zfilmovaný muzikál Andrewa Lloyda Webbera Fantom opery z roku 2004 získal tři nominace na Zlaté glóby a Schumacher se také podílel společně s dalšími režiséry na ceněném seriálu Dům z karet. Jeho posledním filmem je Teror (2011) s Nicolasem Cagem a Nicole Kidmanovou v hlavních rolích.