Filmová upoutávka týdne: Karel Roden trénuje vrcholového cyklistu

Nový sportovní snímek The Racer (Závodník) přiblíží dramatické dny, které předcházely v roce 1998 Tour de France. Zaměří se na osud belgického podpůrného cyklisty Dominiqua Chabola, který na sklonku své kariéry dostává příležitost závodit o vítězství.

V létě roku 1998 měla v Irsku odstartovat Tour de France. O místo mezi závodníky stojí i Belgičan „Dom“ Chabol (Louis Talpe), který největší cyklistickou událost dosud jezdil pouze jako takzvaný domestik. Ve svých 39 letech ale stojí o příležitost ještě skutečně závodit. Jeho tým však jeho žádost zablokuje a Dom si začne zvykat na život bez sportu. To ještě netuší, že se brzo odhalí velká dopingová aféra a Dom jako náhradník nakonec v závodu nastoupí.

Upoutávka na irsko-lucembursko-belgické drama ukazuje v rychlém sledu protagonistův tvrdý sportovní režim a dilema, před které je postaven. Jak mu prozrazuje jeho trenér „Viking“ (Karel Roden), ve svém věku už podporu od týmu očekávat nemůže. Výraznou roli bude mít ve filmu také Iain Glen (známý ze seriálu Hra o trůny), který sportovcům zajišťuje ilegální podpůrné látky.

„Tour de France (v roce 1998) byla výzvou pro cyklistiku, byla plná skandálů, emocí a zmatků a jsem přesvědčen, že film bude stejně vzrušující,“ přislíbil webu Cineuropa režisér Kieron J. Walsh.

Karel Roden opět v zahraničí

Pozornost českého publika přirozeně upoutá přítomnost Karla Rodena. Držitel dvou Českých lvů (z patnácti nominací) je v současnosti stále nejznámější českou hereckou osobností v zahraničí. Na začátku tisíciletí získal několik vedlejších rolí ve filmech režisérů, jako je Guillermo del Toro, Paul Greengrass nebo Guy Ritchie. Mimo českou kinematografii byl poslední roky k zahlédnutí v americko-britském seriálu McMafie (2018) nebo jako vyšetřovatel v česko-polsko-ukrajinské koprodukci Princip slasti (2019).

Louis Talpe, který se zhostil ústřední role, hrál zejména v belgických seriálech. V Česku byl k vidění v dramatu Nestřílejte! (2018). Podstatně známější je skotský herec Iain Glen. Ve filmové sérii Resident Evil (2002–2016) ztělesnil zakladatele organizace, která do světa vypustila smrtící virus. Poslední roky se stal jednou z hlavních tváří seriálu Hra o trůny (2011–2019), v kterém hrál sera Joraha Mormonta, věrného ochránce Matky draků (Emilia Clarkeová).

Režisér Kieron J. Walsh byl prozatím oceňován hlavně v kontextu irské kinematografie. Na přehlídce Dny evropského filmu bylo v roce 2013 k zhlédnutí jeho drama Skok (2012). 

Závodník měl mít premiéru na letošním ročníku americkém festivalu South by Southwest. Ten byl však kvůli koronaviru zrušen. Americká premiéra se má uskutečnit na podzim, ta česká zatím není oznámena.