Klip týdne: Za jak dlouho by sis všiml, že je Mucha mrtvá?

Za dost nezvyklých okolností vyslala tento týden do světa nový videoklip Mucha. Vizuál ke skladbě Mrtvá totiž nejen že se celý natáčel na mobil, ale kulisy poskytl vyhořelý interiér bytu kytaristy Petra Zavadila.

Zatímco kapela Mucha koncertovala v Modré Vopici a přenášela live stream pro své fanoušky, kteří jsou nuceni se v době nouzových opatření obejít bez živých koncertů, jejich kytaristovi Petru Zavadilovi vyhořel byt včetně domácího studia, jež bylo jeho součástí. Přišel tak nejen o roky práce, ale i hudební nástroje a vzácné a nenahraditelné kousky.

Kapela proto uspořádala sbírku, která mimochodem stále probíhá, a stovky dárců do ní už přispěli poměrně slušnou částkou. Vlna solidarity kytaristu ohromila i dojala. 

„Děkuju všem za podporu. Lidí, co nám pomohli, je už tolik, že nestíháme děkovat každýmu zvlášť. Doteď jsem to zvládal bez většího dojímání nad ztrátou věcí, co jsem měl rád, protože jsem v první řadě šťastnej, že z toho vyvázli všichni živí. (Teda kromě našeho nejbáječnějšího siamskýho kocoura Emana). Ta vlna solidarity mě ale fakt dojímá,“ uvedl Zavadil na svém Facebooku. 

„Včera jsme si přivstali a ještě před příjezdem sanační čety stihli natočit tenhle klip, abychom to neštěstí aspoň nějak zužitkovali. Takováhle dekorace by pro nás byla za normálních okolností příliš nákladná,“ dodává. 

A má pravdu. Song z poslední desky Tos posrals asi nemohl dostat syrovější a reálnější kulisy. Úvodní věta skladby „Za jak dlouho by si někdo všiml, že tu ležim mrtvá?“ tak dostává zcela jiný rozměr. Video je dílem režiséra Oskara Pajera a celé je natočeno na mobilní telefon. „Chopit se dekadentní příležitosti a podojit situaci ve prospěch vlastní slávy“ tak splnila Mucha bezezbytku. 

Mucha je česká hudební skupina založená v roce 2012 kolem písničkářky Nikoly Muchové. Zatím vydala čtyři studiová alba.
S nápadem vytvořit kolem Nikoly Muchové kapelu přišel Martin Evžen Kyšperský. V původní sestavě z jara 2012 byl také bubeník Štěpán Svoboda z kapely Budoár staré dámy a zainteresován byl také Tomáš Vtípil, který ale z časových důvodů záhy odešel. O něco později do skupiny přišel kytarista Petr Zavadil a rok nato Mucha vydala své první album Slovácká epopej se staršími písničkami Nikoly Muchové. Album vyšlo na LP u vydavatelství Piper Records, CD si kapela vydala sama poté, co jí fanoušci přispěli prostřednictvím portálu Hithit.cz přes šedesát tisíc korun. Na podzim roku 2014 vyšlo druhé album Josefene, po jeho vydání pak kvůli časové vytíženosti odešel ze skupiny zakladatel Kyšperský, nahradil jej Ondřej Kyas. V létě roku 2016 po dotočení třetí desky Nána kapelu opustil bubeník Štěpán Svoboda a byl nahrazen Jaroslavem Nogou. Na novou desku se opět vybrala částka na Hithitu, tentokrát během několika dnů.
Písně Nikoly Muchové, která byla zpočátku přezdívána „Záviš v sukni“, se v první řadě vyznačují pro zpěvačku velmi kontroverzními texty – těmi například vyjadřuje svoje myšlenky na téma marnosti a ženské existence a otevřeně vypráví o svých zkušenostech s muži – např. Semeno, Chlapi sú kokoti, Josefene nebo Nána. Další odkazují na těhotenství a problémy s ním spojené (Nepojedeš nikam, Škraloup). Jiné jsou sepsány pomocí angličtiny, němčiny, francouzštiny, nebo slovenštiny (Schmutzige Mädchen, Láska, Narkoraga). Patrně nejznámější skladbou, která kapelu proslavila, je Ježíš. Píseň a její klip, ve kterém účinkuje i herec Marek Daniel, odkazují na náboženský fanatismus a parodují video s názvem „Boží království vaří“. Hudebně je Mucha charakteristická tvrdou kytarou a nezaměnitelným hlasovým projevem autorky, vlivy lze ale slyšet od všech členů kapely. Většina rané tvorby je typická rychlým tempem, novější ale nabízí i prvky alternativy.

Členové: 
Nikola Muchová – kytara, zpěv
Petr Zavadil – kytara
Jaroslav Noga – bicí
Ondřej Kyas – basová kytara

Diskografie: 
Slovácká epopej, 2013, LP Piper Records, CD vlastním nákladem
Josefene, 2014
Nána, 2016
Tos posrals, 2019

Zdroj: Wikipedia

Mucha
Zdroj: ČT 24/Facebook Mucha