To (si) sedlo. Grand designérkou je podruhé Lucie Koldová

Z titulu Grand designér roku 2019 se může těšit Lucie Koldová. Navíc jako první v historii ocenění zvítězila podruhé. Akademiky zaujala z loňské tvorby stolem a také kolekcemi sedacího nábytku. Vítězové celkem osmi kategorií vzhledem k současným opatřením proti šíření nemoci COVID-19 převzali ceny na dálku. Vyhlášení v podobě dokumentárního pořadu odvysílala 29. dubna ČT art. Přehled oceněných nabízí následující fotogalerie.

Trofej pro vítěze podle tradice vždy vytváří grand designér předchozího roku. Loni oceněná Tereza Rosalie Kladošová tak pro své kolegy ve čtrnáctém ročníku navrhla jako cenu sérii objektů v krabici. Nazvala ji Kus snu.

Lucii Koldové patří letos dva „kusy“ – kromě hlavního titulu je totiž také vítězem kategorie Designér roku. S výjimkou jednoho ročníku se její jméno vždy objevilo v nominacích, několikrát byla oceněna. V roce 2012 se poprvé stala Grand designérkou roku, tehdy spolu Danem Yeffetem. 

Představa funkčnosti

 „Lucie Koldová ve své tvorbě vždy hledala něco prospěšného, něco, co naplňuje její představu funkčnosti,“ vysvětluje úspěch designérky porotkyně aktuálního ročníku Alena Řezníčková.

„Přesně tomu odpovídá i její nová kolekce nábytku Manta pro mmcité1,“ upřesňuje v souvislosti s oceněnou tvorbou. „Pro tvar ohýbaného hliníkového plátu spočívajícího na subtilní ocelové konstrukci se stal inspirací pohyb rejnoka, po něm dostala kolekce i jméno. Stůl XX pro slovenskou Javorinu je výsledkem snahy naskicovat stůl jemným, ženským způsobem a zanechat na něm rukopis. Uhlazená syrovost masivního dřeva se zde tak potkala s jemným, elegantním designem, který je pro Lucii typický. Elegance k ní patří, to ostatně ukázala i na své kolekci sedacího nábytku Celine pro německou značkou Freifrau, kde využila kontrast mezi bohatým řasením a subtilním kovovým podnožím.“ 

Akademie designu České republiky, která ceny Czech Grand Design uděluje, uvádí také každý rok do Síně slávy významnou osobnost oboru. Letos se této pocty dostalo výtvarnici, grafické designérce a ilustrátorce Květě Pacovské.

Záznam: Vyhlášení cen Czech Grand Design za rok 2019 (zdroj: ČT24)