Křivky, co se mění v barvy. Oto Sládek fotografuje „poetický minimalismus“

Linie, poetismus a barvy vytvářejí nečekané propojení, které charakterizuje výstavu současného fotografa Oto Sládka Minimální svět v ostravské Galerii Opera v Divadle Jiřího Myrona. Ve stylu současné tvorby nabízí minimalistickou fotografii s příběhem. Navzdory „instagramovému“ obrazu přesahuje hranice, které této formě fotografie přisoudila stejnojmenná sociální síť.

Autor byl v dospívání ovlivněn českými fotografy Josefem Sudkem a Jaromírem Funkem. Neskrývá ani svoji lásku k Bauhausu, avantgardnímu uměleckému směru z dvacátých let 20. století. Právě tato kombinace je základem jeho tvůrčího vidění světa. Ve své tvorbě se často pohybuje na hranici konstrukce a abstrakce, což souvisí i s jeho profesí kybernetika.

V jednoduchosti Sládkových fotografií je ukrytý poetický příběh, jehož výklad nechává autor na divákovi. Zásadní je pro něj přístup k tvorbě jako takové. „Snažím se najít rozostření, což je forma stavu, ve kterém se nacházím,“ popisuje Sládek své dílo. Obraz má již dopředu vybraný, ale rozostření mu pomáhá zachytit konkrétní náladu.

Sládek si vytváří koncept obrazu již při jeho zachycení. Během následných úprav pouze ladí barevný kontrast, ale nezasahuje do jeho linií. V hledáčku svého přístroje sice zachycuje obdelníkový formát, ale na výstavě jsou snímky ořezány do čtverce, který fotograf vidí již při jeho vzniku. 

Sládkův Minimální svět bude v Ostravě pro veřejnost k vidění do 11. března 2020.