Banksy před Vánoci vytvořil nové graffiti. Upozorňuje na problém bezdomovectví

Streetartový umělec Banksy vytvořil v anglickém městě Birmingham nástěnnou malbu, upozorňující v adventní době na problém bezdomovectví. Na zeď za městskou lavičku často používanou lidmi bez domova k přenocování přimaloval dva vánoční soby, kteří ji jakoby táhnou vzhůru k hvězdné obloze.

Doprovodné video, které se objevilo na Instagramu nebo na YouTube, zachycuje na ulici žijícího muže jménem Ryan, který sedí na lavičce vedle namalovaných sobů a napije se, než ulehne na batoh. 

Popisek k videu natočenému na Vyse Street v birminghamské klenotnické čtvrti uvádí: „Bůh žehnej Birminghamu. Za 20 minut, co jsme Ryana natáčeli, mu kolemjdoucí věnovali horký nápoj, dvě čokolády a zapalovač, aniž si o cokoli řekl.“

Britská média upozornila, že neznámý autor už stihl Banksyho sobům domalovat červené nosy podle postavičky vánočního soba Rudolfa. 

Banksyho graffiti s domalovanými červenými nosy
Zdroj: Jacob King/ČTK/PA

Skartovaný obraz

Vloni Banksy získal celosvětovou pozornost, když za jeho dílo Dívka s balonem zaplatil nový majitel přes milion liber. Krátce poté, co kladívko licitátora ukončilo v londýnské aukční síni Sotheby's dražbu, však plátno projelo spodním rámem a jeho část zničila v rámu ukrytá skartovačka.

Zástupce Sotheby's tehdy konstatoval, že se aukční síň zřejmě stala obětí umělcova žertu, což později sám Banksy potvrdil.

Banksyho bývalý agent Steve Lazarides, který jedenáctiletou spolupráci se streetartovým umělcem popisuje jako „jízdu“, nedávno vydal knihu fotografií Banksy Captured (Zachycený Banksy), připomíná Independent.

Sám umělec, jehož díla se v aukčních síních draží za astronomické částky, setrvává v anonymitě, ačkoliv existuje několik různých teorií, kdo se za proslulou přezdívkou skrývá.