Filmová upoutávka týdne: Malé ženy mají velké ambice. Sehnaly Watsonovou i Streepovou

Slavnému románu Malé ženy dává novou filmovou podobu režisérka a scenáristka Greta Gerwigová, která do rolí ústřední čtveřice sester získala i herečky Emmu Watsonovou, známou ze série o Harrym Potterovi, nebo Florence Pughovou, která si letos zahrála ve chváleném hororu Slunovrat. V dalších rolích se pak objeví i Meryl Streepová nebo Laura Dernová. Česká kina Malé ženy navštíví koncem ledna.

Knihu Malé ženy vydala Louisa May Alcottová poprvé před sto padesáti lety, od té doby se generaci za generací stala nejen u amerických čtenářů velkým bestsellerem.

V centru pozornosti je čtveřice sester – romantická Meg, nezkrotná Jo, nenápadná Beth a rozmazlená Amy, s nimiž se čtenář setkává v době, kdy se rodina musí obejít bez otce, který se zapojil do bojů americké občanské války. Vyprávění je pak pohledem na dospívání těchto dívek a na rozdílné ambice i touhy, které je provází.

Meryl Streepová ve filmu Malé ženy
Zdroj: Falcon

Nová filmová verze příběhu, kterou připravila americká filmařka Greta Gerwigová, však bude více nahlížet na dospělejší fázi jejich životů. A podobně jako byla kniha částečně autobiografickým odrazem života Alcottové, stala se její adaptace příležitostí i pro Gerwigovou otisknout do ní něco ze svých zkušeností.

Ostatně příběh je s ní od mala. Když jí bylo jedenáct a vyrůstala v Sacramentu, tak ztvárnila postavu Jo v místním divadelním provedení. Jakmile se ke knize vrátila jako dospělá, překvapilo ji, jak moderním způsobem na ni dialogy vlastně působily, popsala v rozhovoru pro The New York Times.

Gerwigová a mumblecore

O modernější pojetí se snaží také ve filmové podobě, ačkoliv z hlediska výpravy jednoznačně zůstává v minulosti. Pro Gerwigovou jako režisérku jsou filmové Malé ženy teprve třetím dílem, bohatší zkušenost má s hraním i se scenáristikou.

Je výraznou představitelkou filmového směru mumblecore, jak se označují nízkonákladová díla točící se kolem vztahů a usilující o autentické dialogy. Do této kategorie spadá i její režijní debut Noci a víkendy z roku 2008.

Druhý film pak uvedla až v roce 2017, šlo o snímek Lady Bird, který byl vážným kandidátem v oscarovém souboji. Nominovaný byl za nejlepší film, režii, scénář i herecké výkony. Nakonec nezískal nic, ale třeba Zlaté glóby jej ocenily jako nejlepší film v kategorii muzikál nebo komedie a za herecký výkon v tomto žánru si cenu odnesla i představitelka hlavní role Saoirse Ronanová.

Greta Gerwigová a Saoirse Ronanová při natáčení Malých žen
Zdroj: Falcon

S ní Gerwigová spolupracovala i na natáčení Malých žen. A podobně jako v Lady Bird ztvárňuje Ronanová rebelující postavu vzpírající se očekáváním – jednu ze sester Jo. Vedle ní se představí Emma Watsonová jako Meg, kterou svět zná hlavně jako čarodějku Hermionu Grangerovou, ale od posledního dílu Harryho Pottera se snaží, aby herecký talent prokázala i v jiných projektech. Postava Amy pak připadla herečce Florence Pughové a Beth pak ztvárnila Eliza Scanlenová.