Proč neměl mrtvou nikdo rád? V Ostravě vydali audioknihu pro lidi se zrakovým handicapem

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě vydala novou audioknihu pro slabozraké a nevidomé. Detektivní příběh Mrtvou neměl nikdo rád je už pátým titulem, který v edici Regionální audioknihy vychází.

Audioknihy pro lidi se zrakovým handicapem neobsahují žádné zvukové předěly, hudební vsuvky a ruchy, jsou přesnými kopiemi tištěné knihy. Ostravskou novinku namluvil herec Josef Kaluža. Původní krimipříběh ze současné moravskoslezské metropole napsala Eva Tvrdá, knižně vyšel v roce 2017.

Silesia noir

Fiktivní děj je spojen s mnoha skutečnými ostravskými lokacemi, třeba magistrátem na Prokešově náměstí či ulicí Stodolní. Příběh začíná na mostě Miloše Sýkory. Autorka knihu řadí k žánru „Silesia noir“, tedy je temná jako Slezsko samo.

„Je to spíše jemný kriminální příběh. Nebyla jsem si vůbec jistá, jestli dokážu napsat něco, co se dá považovat alespoň trochu za detektivku, ale vzhledem k tomu, že tištěná kniha dostala čestné uznání České asociace autorů detektivní literatury, tak to pravděpodobně krimi je,“ přiznává Eva Tvrdá, že její odbočka ke krimiliteratuře byl zpočátku spíše pokus. Nakonec nezůstalo jen u jednoho, letos spisovatelce vyšla druhá detektivka s názvem Dlužná částka. Opět se odehrává v Ostravě.

Už pátá audiokniha

Právě propagace literatury spojené s regionem je jedním z důvodů, proč ostravská knihovna začala audioknihy pro lidi se zrakovým handicapem čtenáře nahrávat. Tou první byl v roce 2015 román Dědictví, také od Evy Tvrdé. Následovaly mluvené verze příběhů od Václava Chytila, Nely Rywikové či zápisků báňského inženýra Viléma Jičínského z konce devatenáctého století.

„Všechny se nějakým způsobem vztahují k Moravskoslezskému kraji,“ potvrzuje Monika Oravová, která má na starosti edici Regionální audioknihy. „A je fajn, že se tímto způsobem místní literatura dostane i do dalších míst v republice,“ dodává. 

I detektivku Mrtvou neměl nikdo rád si budou moci poslechnout také mimoostravští zájemci. Moravskoslezská vědecká knihovna ji zdarma poskytne všem zvukovým knihovnám, které slouží lidem se zrakovým handicapem.