Každému podle jeho gusta. ČT art se na podzim zajímá o Národní divadlo, loutky i hip hop

Upoutávka: Pestrý podzim na ČT art (zdroj: ČT24)

ČT art se už stala stálicí televizních obrazovek, kulturní program České televize slaví v září šest let existence. Podzimní nabídku tak tradičně otevře Týdnem dárků, k nimž mimo jiné patří přímý přenos z představení novocirkusového souboru Losers. Na podzim pak divákům slibuje pořady o vážné hudbě i hip hopu nebo dokumentární seriály přibližující historii Národního divadla či českého loutkářství.

Novinky v rozhovoru přiblížil generální ředitel ČT Petr Dvořák, výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a ředitel Národního divadla Jan Burian. 

Jak oslavíte šest let ČT art?
TM: Oslava bude velkolepá a tradiční. Jako každý rok přineseme přímý přenos výjimečné inscenace. Tentokrát odvysíláme v neděli 1. září přenos z festivalu Letní Letná, představení Kolaps souboru Losers Cirque Company. Stále populárnějším žánrem nového cirkusu odstartujeme tradiční Týden dárků, tedy týden plný premiér, jakousi ochutnávku všeho, co mohou diváci vidět až do konce roku.

Hudební fanoušci se například mohou těšit na záznamy koncertů Queen a Visacího zámku nebo na dokumentární sérii o historii hip hopu. Snaží se ČT art pokrýt všechny hudební žánry?
TM: Velkou výhodou ČT art je, že se neuzavírá do škatulek, ale dává na televizní obrazovku zdánlivě různorodé hudební směry. Typickým příkladem tohoto přístupu je i nová řada hudební talk show Linka, kdy si muzikant Rudy Linka zve na svou jihočeskou chalupu jazzmany, folkaře, rockery i operní hvězdy a tuto nesourodou skupinu spojuje univerzální jazyk – skvělá muzika. A takový bude celý podzim: od klasické hudby, například zahajovacího koncertu České filharmonie nebo úvodního koncertu Dvořákovy Prahy, až po zmíněný seriál o hip hopu, který mimo jiné před dvěma lety získal International Emmy Awards, a troufám si říct, že zaujme i ty, kteří hip hop dvakrát nemusí. 

ČT art vytvořila neměnný prostor pro českou kulturu, možnost systematicky ji mapovat, což je velmi důležitý úkol. Například pořadů o hudbě a divadle jsme v loňském roce natočili desetkrát víc než v roce 2012.
Petr Dvořák

Nachystán je také několikadílný dokument o historii Národního divadla. Od koho vzešel impuls k natočení takového projektu?
JB: Impuls vzešel, myslím, z České televize. Každopádně jsme se shodli na tom, že nejen Národní divadlo, ale česká kultura a její zdroje obecně by si zasloužily pravdivý a velkorysý seriál, protože historie Národního divadla je obrazem historie českého státu. Česká státnost se odvíjí od hledání kulturní identity a symbolicky místem hledání kulturní identity bylo divadlo a Národní divadlo zvlášť. A historie obou je stejně bohatá, plná zákrut, plná mýtů. Dokument o Národním divadle přináší důležité téma, které míří hlouběji k tomu, proč zrovna na tomhle území máme mít vlastní kulturu a co naše kultura znamená v evropském kontextu. 

Další z původních dokumentárních cyklů se bude věnovat tradici českého loutkářství, které bylo nedávno zapsáno na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Co se diváci v seriálu Česká loutka dozvědí?
TM: Stejně jako v případě Národního divadla jsem rád, že Česká televize tento pořad připravila. Sám jsem byl překvapen, že takto komplexně se ani české loutce, ani Národnímu divadlu nikdy v historii Česká televize tolik nevěnovala. Česká loutka je obrovský fenomén a sedm dílů dokumentu ho zaznamanává v celé, dvěstěpadesátileté historii. Troufnu si říct, že každý, kdo vyrostl na Hurvínkovi, se má na podzim na co těšit.

Petr Dvořák, Tomáš Motl a Jan Burian o programu ČT art (zdroj: ČT24)