Filmová upoutávka týdne: Nepřišel jsem se vybavovat, ale léčit. Český film zamířil na odvykací kúru

Do sféry celovečerního filmu zamířil absolvent FAMU David Vigner se snímkem zkoumajícím alkoholismus mezi mladými. V hlavní roli se představuje syn Ivana Trojana Josef.

Devatenáctiletý Adam měl před sebou maturitu a další studium na vysoké škole. Zároveň se ale ocitl v období, kdy se zdálo, že je správný čas na party s kamarády, obcházení barů a seznamování s holkami. Pití vnímal jako účinný lék proti nudě, po alkoholu si připadal mnohem odvázanější a vtipnější. Jeho život se ale místo toho ocitl v troskách, když se nedobrovolně dostal do protialkoholní léčebny.

Režisér komorního příběhu David Vigner snímkem Abstinent vstupuje mezi tvůrce celovečerních filmů. Dosud má za sebou hlavně středometrážní tvorbu, avšak i díky ní už má zkušenost s prací se zavedenými herci, třeba v jeho Občanské naději z roku 2014 hrál Martin Dejdar a Jan Potměšil. Často ve svých projektech zkoumal svět mládeže podobně jako v novém díle.

„Mou snahou bylo vyprávět filmový příběh alkoholika z pohledu mladého člověka. Ve filmu odkrývám jeho citlivou duši, cestu k vypořádání se s tímto osudovým problémem. Přes všechny podněty z okolí se nakonec musí rozhodnout sám. Je to takový příběh o Malém princi. Adam jakoby putuje po planetách, poznává různé lidi a hledá přítele i naději,“ prohlásil režisér.

David Vigner s Josefem Trojanem při natáčení filmu Abstinent
Zdroj: CinemArt

Trojanův rod pokračuje v herectví

Adama ztvárnil Josef Trojan, syn Ivana Trojana a Kláry Pollertové-Trojanové, a i když v celovečerním filmu pro něj Abstinent znamená zatím největší roli, zkušenosti už sbíral dřív. Objevil se v seriálech Svět pod hlavou, Dáma a Král a Skvrna. Ve filmu Cena za štěstí, který šel do kin v lednu, si zahrál s vlastní matkou. Naopak s otcem se sešel v připravovaném snímku Šarlatán Agnieszky Hollandové. Ovšem zatímco Cena za štěstí zůstala věrná rodinné vazbě, v Šarlatánovi Trojanovi ztvárňují mladší a starší verzi Jana Mikoláška.

Film Abstinent
Zdroj: CinemArt

Ke své roli v Abstinentovi mladý Trojan poznamenal, že jde o „chytrého a hodného kluka, kterému život, bohužel, zkřížil alkohol v míře, kterou přestal kontrolovat“. Film podle něj ovšem pojednává o příběhu, který se může přihodit každému, kdo o svém životě přemýšlí v krátkodobém horizontu.

„Alkohol je velkou součástí tvorby zábavy. Bohužel se mnozí lidé dostávají do situace, kdy si onu zábavu bez alkoholu neumí představit. To je problém primárně do budoucna. Problém, který teď mladá generace sice nepociťuje, může ovšem eskalovat a způsobit celou řadu problémů,“ míní.

Premiéra snímku Abstinent je naplánována na konec října.