Všechny barvy hudby. Začínají Colours of Ostrava, k osmnáctinám si dopřály The Cure

Rozhovor s mluvčím Colours of Ostrava Jiřím Sedlákem (zdroj: ČT24)

Na tři sta padesát vystoupení na více než jednadvaceti scénách během čtyř dnů slibuje festival Colours of Ostrava. Multižánrová přehlídka v industriálním koloritu Dolní oblasti Vítkovice se koná letos poosmnácté, od 17. do 20. července. Hlavní hvězdou jsou The Cure.

Rocková legenda The Cure vystoupí v sobotu večer, na závěr festivalu, fanoušci se mohou těšit na koncert trvající přes dvě hodiny. „The Cure jsou splněný sen. Snažili jsme se o ně téměř deset let. Jsou jednou z největších legend, letos byli uvedeni do rokenrolové síně slávy. Nic lepšího si k našim osmnáctým narozeninám nelze přát,“ nepochybuje mluvčí Colours Jiří Sedlák.

V Ostravě – a v Česku vůbec poprvé – vystoupí také britská indierocková skupina Florence and the Machine, z Ostrovů dorazí i zpěvák Rag’n’Bone Man, vrací se francouzská zpěvačka Zaz. „Věříme ale, že i na menších scénách, čímž jsou Colours známé, si každý najde svoji hvězdu nebo pozná novou muziku,“ upozorňuje Sedlák, že do Ostravy se jezdí nejen za velkými jmény z plakátů.

Buty, Yemi, Meltingpot

Hudební program otevře ve středu v podvečer ostravská kapela Buty, která hrála i na prvním ročníku Colours. Tuzemskou scénu zastoupí také Kryštof, Dan Bárta & Illustratosphere, Ben Cristovao & The Glowsticks nebo Khoiba.

Z doprovodných akcí zve Sedlák na Europe stage. „Její dramaturgii vytvořil choreograf Yemi A. D. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet třeba hiphopový tanec nebo contemporary dance,“ vyjmenoval mluvčí.

Už tradiční součástí Colours of Ostrava je také mezinárodní diskusní fórum Meltingpot. Probírat se na něm bude literatura, věda, politika i životní prostředí. „Těším se třeba na Joea Davise, jednoho z předních myslitelů stylu bioart, který spojuje umění s biologií,“ připojil tip Sedlák.