Jsem trošku „cáklej“. Olomoucké muzeum vystavuje stavby architekta Braunera

Stavby architekta Petra Braunera zná v Olomouci každý. Milovník funkcionalismu a technologických novinek navrhl například pavilon A na Výstavišti Flora nebo bytový dům s vodojemem. V olomouckém Muzeu umění je možné si nyní prohlédnout jeho originální návrhy a dobové fotografie původních staveb.

Petr Brauner chtěl být nejprve tvůrcem animovaných filmů. Původní záliba se promítá i do jeho skic kreslených tužkou a návrhů precizně překreslených perem. Vytvářel je ručně i v době, kdy možnosti architektonické profese rozšířila moderní technika. „Měli jsme tehdy počítač, ale tím jsme dělali jen popisky, aby to vypadalo, že jsme in, ostatní se dělalo s šablonou,“ popisuje Brauner. 

Jedním z jeho prvních velkých projektů byl pavilon A pro olomoucké Výstaviště Flora. Nosné sloupy dodnes připomínají zcela záměrně stromy tropického deštného pralesa. Nepřehlédnutelná je i teplárna na Tovární ulici. Při její rekonstrukci a dostavbě ve druhé polovině devadesátých let zakryl Brauner trubky a rozvody jakousi šedou kapotou, takže budova vypadá jako netradiční obytný dům.

Nebál se vybočit

„Petr Brauner měl velké štěstí, protože nikdy nemusel dělat na zakázkách, jimž se věnovala většina architektů, tedy na panelových sídlištích, a pokud už na nich pracoval, tak vytvářel stavby, které byly atypické, čili se vyhnul panelové prefabrikaci,“ podotýká k architektovým pracím kurátorka výstavy Klára Jeništová. 

Sám Brauner přiznává, že se nebál vybočit z průměru. „Někteří mí kolegové do atypických staveb nešli, protože projednávat to s dodavatelem bylo velice náročné. Ale já jsem si vydobyl určitou pozici. Možná jim řekli, že jsem trošku ‚cáklej‘, tak si asi vedoucí říkali: ‚Jen ho nechte‘,“ domnívá se architekt.

Tvorbu architekta Petra Braunera připomíná výstava (zdroj: ČT24)

Takovým způsobem vznikla jedna ze současných architektonických ikon Olomouce – věžový  dům s vodojemem na Nové ulici, svého druhu jediná stavba u nás. „Vtip byl v tom, že jde o dva vodojemy. Jeden je uprostřed a kolem něj druhý. S takovým požadavkem přišel statik, zabránili jsme tím excentrickému přetížení stavby, které by nastalo vypuštěním vodojemu. Byla to hodně zajímavá práce,“ vzpomíná Brauner. 

V Olomouci najdou zájemci zhruba dvě desítky Braunerových staveb. Neprogresivnější návrhy poznamenané technicistním stylem se ale nikdy nerealizovaly. Jak by mohly vypadat proluky v historických zástavbách města, si ale mohou prohlédnout alespoň návštěvníci muzea v Olomouci. Výstava věnovaná významnému architektovi spojenému s tímto moravským městem potrvá do 13. října.