Na Helfštýně představí díla mistrů kovářů z Hefaistonu

Hrad Helfštýn na Přerovsku chystá velkou sezonní výstavu zasvěcenou největšímu evropskému setkání uměleckých kovářů Hefaiston. Výstava Héfaistovy vavříny se otevře 14. dubna, exponáty budou pocházet přímo ze sbírek hradu Helfštýn. Kováři je vytvořili během několika uplynulých ročníků Hefaistonu.

Výstava na Helfštýnu nabídne desítky komorních uměleckořemeslných artefaktů od předních českých i zahraničních kovářů a sochařů. Jedná se hlavně o díla, která ocenila mezinárodní porota Hefaistonu v kategorii Demonstrované práce. 

Expozice má být zaměřena na drobné kované plastiky, které umělci na Helfštýně vytvořili během soutěže v posledních deseti letech. „Tato kategorie bývá samostatně hodnocena mezinárodní porotou. Protože takto oceněná díla ještě nebyla v úplnosti prezentována veřejnosti, vznikl ucelený výběr těch nejvýše hodnocených prací,“ řekl kastelán hradu Helfštýn Jan Lauro.

Abstraktní sochy i fotografie

Výstava nabídne figurální práce, abstraktní sochy i díla, která jsou pojatá jako závěsné obrazy. „Mezi nejčastěji se opakující jména vystavujících kovářů se zařadila například dílna rodiny Stawaritschů, autorské duo Tomáš Gala a Libor Hajduček, kováři z Milostovic – Jan Balner, Jan Braunš, Ondřej Géla a Stanislav Holík nebo dvojice Jiří Němec s Jiřím Hausnerem,“ dodal Lauro.

Lidé si na Helfštýně budou moci prohlédnout i fotografie Muzea Komenského v Přerově. Na snímcích jsou jednotlivé ročníky Hefaistonu a mistry černého řemesla zachycují při výrobě uměleckých děl. 

Hefaiston táhne

Akce Hefaiston na hradě Helfštýn patří mezi nejoblíbenější akce na Přerovsku i v celém Olomouckém kraji. Na přehlídku každoročně zamíří kolem deseti tisíc návštěvníků. Na Helfštýně proběhl Hefaiston poprvé v roce 1982.