Tři jsou lepší než jeden. Mladí filmaři připravují loutkový Trojhlas

Mladí filmaři tvoří loutkový Trojhlas (zdroj: ČT24)

Připravované pásmo s názvem Trojhlas spojuje tři krátké loutkové filmy od tří mladých autorů. Studenti FAMU, UMPRUM a Západočeské univerzity tradiční loutkovou animací vypráví příběhy o dětské fantazii, o boji dobra a zla v každém z nás i o komplikovaném vztahu otce a dcery.

Hrdinou Betonové džungle je malý chlapec, který si za zvuky z bytů v panelovém domě dosazuje hlasy exotických zvířat. „Baví mě dělat v animaci nejrůznější představy a věci, které se běžně nestávají,“ poznamenává k příběhu jeho autorka Marie Urbánková z pražské UMPRUM. 

Druhý z příspěvků, drama Ptáče, řeší drobné nedorozumění, které naruší rodinné vztahy. Napětí buduje neobvyklou vizualizací. „Velkou výzvou pro mě bylo, abych po celou dobu napodobila pohyb ruční kamery, aby se chovala tak jako v dokumentárním filmu,“ vysvětlila studentka FAMU Daria Kashcheeva. Třetí z tvůrců, student Západočeské univerzity Martin Pertlíček, stvořil postavu se jménem Noctuelle. Vyrábí sny, které roznášejí na svých křídlech motýli.

Jednotlivé příběhy spolu obsahově nesouvisí, společného mají ale střihače, zvukaře a autora hudby. Pod názvem Trojhlas se chystá jejich uvedení na festivalech. „Tři filmy mají větší šanci prorazit,“ uvádí důvod spojení do jednoho distribučního titulu producentka Mária Môťovská. „Když v kině pouštíte osmiminutový film, přijde na něj méně lidí než na alespoň půlhodinové pásmo. Navíc s přidanou hodnotou.“ Tou by měly být doprovodné výstavy loutek, kulis a animační dílny.

Trojhlas: Noctuelle
Zdroj: Maur Film

Trojhlas vzniká s rozpočtem zhruba 1,2 milionu korun, z větší části jej zafinancoval Státní fond kinematografie, přispěly také jednotlivé školy, na nichž tvůrci studují. Přípravám a natáčení věnovali mladí filmaři několik měsíců, jejich pásmo by mělo být dokončeno v dubnu.