Bittová, Dusilová a Načeva koncerty ladí jemné jinakosti

Iva Bittová, Lenka Dusilová a Monika Načeva společně koncertují (zdroj: ČT24)

Po roce se na jednom pódiu opět sejde trojice zpěvaček Iva Bittová, Lenka Dusilová a Monika Načeva. Společně odehrají sedm komorních koncertů v klubových prostorech po celé republice. První zastávkou je v pátek 23. listopadu Kulturní dům Vltava v Českých Budějovicích.

„Předáváme si naše jemné jinakosti,“ říká Monika Načeva o spolupráci tria zpěvaček, které se liší žánrově a energií, společnou ale prý mají divokost a touhu dělat muziku po svém. „Je zajímavé tvořit s lidmi, kteří mají trošku jinak nastavené vlastnosti a myšlení. To je vždycky přínosné,“ souhlasí Lenka Dusilová. „Důležitá je od nás pokora, porozumění a otevřenost,“ dodává Iva Bittová. 

Každá přispěla vlastními aranžemi. Experimentují a propojují žánry od šansonu po techno, dokud nenajdou souzvuk. „Držím se slov, v těch neimprovizuji. To jsou dané básně, ale potom už se s nimi může dít, cokoliv třeba,“ prozradila o hledání společného koncertního tvaru Načeva. „Většinou moduluju hlas, hraju na kytaru a maličko něco pouštím na samply. Je to vlastně docela slušný minimalismus,“ upřesnila svůj příspěvek Dusilová. 

Zpěvačky společně natočily i videoklip. Píseň Na Svahu II. vznikla během loňských koncertů. Autorem textu je básník Jáchym Topol.

„Jsme moc rády spolu. Vytváříme spolu speciální energii,“ shrnula společné vystupování  Bittová. Z koncertních záznamů by zpěvačky chtěly sestavit desku. Iva Bittová plánuje na příští dva roky koncertní pauzu, a tak je společné podzimní turné tria na dlouho jejich poslední. Do konce listopadu je lze slyšet ještě v Pardubicích, Brně, Ostravě, dvakrát v Praze a na závěr v Jablonci nad Nisou.