Jako Panská skála v zimě. Nové varhany pro Svatého Víta se inspirovaly u těch kamenných

Nové varhany v Chrámu sv. Víta ozdobí křišťál (zdroj: ČT24)

Nové varhany v Chrámu sv. Víta ozdobí téměř pět tun křišťálu. Designér Peter Olah se inspiroval tzv. kamennými varhanami, který vytváří čedičové skály. Nástroj pro významnou českou katedrálu se vyrábí ve Španělsku, dokončen by měl být na počátku roku 2020. Návrh nových varhan bude veřejnosti představen přímo v Chrámu 16. listopadu na benefičním koncertě, jehož prostřednictvím můžou lidé přispět na výrobu nástroje. Koncert v přímém přenosu odvysílá od 20:00 program ČT2.

Peter Olah pracuje řadu let jako designér pro Škodu Auto, navrhoval třeba také trofeje pro  cyklistický závod Tour de France. K podobě svatovítských varhan ho inspirovala Panská skála mezi Novým Borem a Kamenickým Šenovem, v regionu spojeném s výrobou skla. Sklo se také pro konečnou podobu nástroje použije.

Panská skála je čedičová a právě čedič vytváří útvary, jimž se díky podobnosti s královským nástrojem přezdívá kamenné varhany. V zimě, když skála zamrzne, se mezi pomyslnými píšťalami usazuje led, jehož tvar vyvolává dojem křišťálu – právě v něm vidí Olah inspiraci pro skleněnou část chrámových varhan. „Tento pocit v jeho minimalistické formě chceme přinést do katedrály a vytvořit šperk, který ji ozdobí s plným respektem k její historické hodnotě,“ upřesnil.

Panská skála
Zdroj: Jiří Částka/ČTK

Dodal, že snahou designérského týmu bylo doplněním skleněných prvků vyzdvihnout rytmus píšťal a potlačit samotný nástroj, tedy varhanní skříň. Sklo bude jednoduchých tvarů, vychází z tvarů samotných píšťal, které by se jeho prostřednictvím měly jen mírně rozzářit. Skleněné prvky podle Olaha nebudou světelnými efekty soupeřit s rozetovým oknem.

Nové varhany už hrály hymnu

Nové varhany vznikají proto, aby zaplnily zvukem celý chrám. Ty současné, provizorní nástroj z 30. let minulého století, jsou podle odborníků dobře slyšet v křížové lodi, ale v hlavní lodi hlasitost dramaticky klesá. Varhany se vyrábí ve Španělsku. Dosud byly zhotoveny přibližně tři čtvrtiny píšťal.

„Varhany už dokonce i poprvé zahrály, a to u příležitosti 100. výročí naší republiky. Při návštěvě varhanářské dílny nám pan Grenzing přichystal překvapení, právě dokončený rejstřík Chamade – španělskou trumpetu. Česká a slovenská hymna se tak v podání varhaníka Pavla Černého staly vůbec prvními skladbami přehranými na vznikajícím nástroji pro svatovítskou katedrálu,“ prozradil organolog a manažer projektu Štěpán Svoboda.

Kompletně dokončené varhany by měly být do Česka převezeny na počátku roku 2020 – a s nimi bude po staletích také dokončena stavba katedrály. Na jaře téhož roku by měly ve svatovítském chrámu poprvé zahrát. Organizátoři uvažují o vypsání soutěže na skladbu, která by měla zaznít při prvním veřejném hraní nástroje.

Cena nových varhan dosáhne přibližně na 80 milionů korun, včetně potřebných instalačních prací. Ve veřejné sbírce se dosud vybralo necelých 66 milionů korun.

  • Na výstavbu varhan je možné přispět zasláním peněžní částky na účet nadačního fondu nebo přímo adoptováním jednotlivých varhanních píšťal.
  • Rovněž je možné zasílat dárcovské SMS ve tvaru DMS NASEVARHANY 30 (60 nebo 90, podle částky, která se má darovat) na číslo 87 777.