Vítězové festivalu Ji.hlava jsou uvězněni. V Uzamčeném světě i Volném pokoji

Na festivalu Ji.hlava zvítězil Uzamčený svět (zdroj: ČT24)

Snímek z teplické věznice je nejlepším tuzemským dokumentem podle festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Uzamčený svět zvítězil v sekci Česká radost. O uvěznění svým způsobem pojednává i Volný pokoj, nejvýraznější titul v sekci zahraničních snímků Opus Bonum. V dalších soutěžních kategoriích poroty ocenily ještě rumunský Timebox či argentinskou dokumentární esej Portrét domácích. Festival Ji.hlava se letos konal podvaadvacáté.

Českou radost letos porotcům dělalo třináct snímků. Tu největší vyvolal Uzamčený svět, který natáčel Karel Žalud ve vazební věznici v Teplicích. Projekt vznikal jako pětidílný dokumentární seriál pro Českou televizi.

„Naléhavým způsobem nutí k zamyšlení nad tím, jak je v současné společnosti chápána a realizována spravedlnost. Koho a za co trestáme? Může být represe nástrojem nápravy? Jaký je vztah mezi vězněným a tím, kdo ho vězní? Může se umění stát pozitivním nástrojem ‚nápravy‘ v justičním systému a potažmo i v lidském společenství?“ vyjmenovala porota otázky, které podle ní vítězný snímek divákovi předkládá.

Zvláštní uznání v České radosti putuje k filmu Central Bus Station, v němž Tomáš Elších zachytil magickou poezii i nižší patra současného života na autobusovém nádraží v Tel Avivu.

Vítěze sekce Opus Bonum, přehlídky současného světového dokumentu, vybíral jediný porotce – polský filmař Krzysztof Zanussi (Ochranné zbarvení, Rok klidného slunce, Persona non grata). Ze sedmnácti filmových adeptů ho nejvíce zaujal belgický Volný pokoj. Snímek sleduje čtyři obyvatele amerického motelu, kteří tu v bludném kruhu prožívají svůj osobní očistec drog, kriminality a špatných rozhodnutí.

Volný pokoj
Zdroj: MFDF Ji.hlava

„Představuje kolektivní portrét skupiny vyděděnců kdesi uprostřed americké pustiny. Svým disciplinovaným filmovým jazykem a strohou kamerou odhaluje existenciální tragédii osamělých a zoufalých lidí,“ popsal Zanussi film Alexandry Kandy Longuetové.

Zvláštní uznání udělil Zanussi Hovorům s TGM. Česko-slovenský komorní debut Jakuba Červenky vychází z knihy rozhovorů prezidenta Masaryka a spisovatele Karla Čapka. Přestože jde o hraný film, byl vybrán do soutěžní sekce festivalu dokumentů. Podle ředitele přehlídky Marka Hovorky proto, že dokládá přesah hraného filmu do dokumentární rekonstrukce.

Další oceněné filmy:

Timebox – vítěz sekce Mezi moři zaměřené na filmy východní a střední Evropy; rumunská filmařka Nora Agapiová vychází z filmové a fotografické sbírky svého otce, který zdokumentoval téměř padesát let historie města Iasi. Zvláštní uznání patří Poslednímu autoportrétu slovenského režiséra Marka Kuboše.

Dobře udržované tajemství – vítěz studentské soutěže Mezi moři; režisér Mihkel Oksmann zachytil poslední tři obyvatele opuštěné estonské vesnice. Zvláštní uznání získal ukrajinský Heavy Metal Eugena Golovanevského o dělnících rozebírajících budovu z betonu a kovů.

Portrét domácích – vítěz sekce První světla uvádějící celovečerní debuty; argentinský režisér Joaquín Maito v invenční eseji propojuje univerza domácích mazlíčků a lidí. Zvláštní uznání získal Kluk z války francouzsko-ukrajinské tvůrčí dvojice Cyprien Clément-Delmas a Igor Kosenko. Je portrétem mladíka, jehož jediným přáním je bojovat za svou vlast – Ukrajinu.

Míchání a stínění – vítěz sekce Fascinace představující experimentální dokumenty; australský režisér Richard Tuohy vytvořil meditativní cestopis architektonických geometrií. Zvláštní uznání si odnesla digitální miniatura Vznášení francouzského tvůrce Patricka Bokanowskiho.

Spolu sami – vítěz sekce Fascinace: Exprmntl.cz uvádějící nejnovější tuzemské experimentální počiny; krátký emotivní film česko-vietnamské režisérky Diany Cam Van Nguyen pojednává o životě po ztrátě milované osoby. Zvláštní uznání si odnáší obrazová báseň o detailech Nevím, kaluže od Anny Petruželov.

Kibera: příběh slumu – vítěz divácké ceny; dokumentarista Martin Páv ukazuje ty obyvatele jednoho z největších afrických slumů, kteří se ho pokusili proměnit v lepší místo pro život.

Trailer: Kibera - příběh slumu (zdroj: ČT24)

Až přijde válka – vítěz Ceny Silver Eye udělované Institutem dokumentárního filmu; slovenský režisér Jan Gebert nahlíží do fungování slovenské polovojenské organizace.

Cenu za přínos světové kinematografii obdržel Jean-Luc Godard – filmařská osobnost francouzské nové vlny; Godard také pro Ji.hlavu natočil letošní znělku.

Záznam: Závěrečný ceremoniál 22. festivalu Ji.hlava (zdroj: ČT24)