Filmová upoutávka týdne: Praha posloužila jako poválečný Hamburk pro romanci s Keirou Knightleyovou

V březnu se má v kinech včetně těch českých objevit romantické drama zasazené do období po druhé světové válce. V hlavních rolích se objeví Jason Clarke, Alexander Skarsgård a Keira Knightleyová. Pro herečku, kterou proslavili Piráti z Karibiku, nejde o ojedinělou práci na dobovém snímku.

Film The Aftermath se odehrává v roce 1946 v německém Hamburku. Do města přijíždí Rachel Morganová za svým manželem, britským plukovníkem, který je pověřen obnovou Hamburku, který byl hodně poničen už bombardováním v roce 1943. Je však zaskočena zjištěním, že v domě, kde její manžel žije, zůstávají ubytovaní i jeho původní němečtí majitelé – vdovec Stefan, který přišel o ženu během války, a jeho dcera. Prvotní odpor k této situaci se ale záhy změní, když se Rachel se Stefanem sblíží.

Keira Knightleyová ve filmu The Aftermath
Zdroj: Fox Searchlight

Dobové romantické drama zní trochu jako Adelheid, novela Vladimíra Körnera zfilmovaná Františkem Vláčilem. The Aftermath je nicméně založený na knize Rhidiana Brooka z roku 2013. Režíruje pak James Kent, který už má zkušenost s žánrem díky Testamentu mládí z roku 2014. Ten se odehrával přímo během první světové války a hořký milostný příběh v něm prožívali Kit Harington (známý díky seriálu Hra o trůny) a Alicia Vikanderová (která si o dva roky později vysloužila Oscara za životopisný snímek Dánská dívka).

Pro české diváky je ale jeho nový film atraktivní i proto, že se natáčel v tuzemských kulisách. Praha tak poté, co už suplovala třeba Londýn, Vídeň, Paříž nebo Moskvu, zastoupila zmíněný Hamburk. Štáb tady natáčel už v lednu loňského roku. Nespokojil se ale jenom s Prahou. Dalším místem, kam filmaři vyrazili, byly i ústecké Předlice. Malé role se u takových produkcí najdou i pro místní herce. Jednou by měla být bratislavská rodačka Claudia Vašeková, které se v minulosti podařilo získat roličku třeba i v Mission: Impossible – Ghost Protocol.

Knightleyová oblékla další historický kostým

Ústřední role ale náleží Keiře Knightleyové. Ta se u filmu pohybuje v podstatě od mala. Její první velkou zkušeností byly Star Wars. Hrála v prvním prequelové epizodě, která šla do kin v roce 1999. Podstata její role ale spočívala v tom, že byla podobná Natalii Portmanové, hrála totiž dvojnici její královny Amidaly.

Na svůj vlastní první velký úspěch ale nemusela čekat až tak dlouho. V roce 2002 ji proslavil snímek Blafuj jako Beckham. A o rok později už připluli Piráti z Karibiku, z nichž se vyklubala komerčně hodně úspěšná série, která ji u diváků definitivně zacementovala jako slavnou herečku.

Keira Knightleyová
Zdroj: Reuters/Danny Moloshok

V dalších letech se často objevovala i v menších filmech zasazených do minulosti. S Joem Wrightem natočila adaptace Pýchy a předsudku, Pokání a Anny Kareniny. Ve filmografii má také Vévodkyni nebo Nebezpečnou metodu, kde se stala pacientkou a milenkou psychiatra Carla Gustava Junga.

Letos byl zase dokončen snímek Colette: Příběh vášně, v němž si zahrála spisovatelku z přelomu devatenáctého a dvacátého století, která musela své prvotiny vydávat pod jménem svého manžela. Knightleyová nicméně nezanevřela ani na větší produkce, v listopadu jde do kin nová pohádka studia Disney – Louskáček a čtyři říše, kde ztvárnila Cukrovou vílu.