Keira Knightleyová nesmí jako spisovatelka Colette říkat pravdu

Keira Knightleyová hraje francouzskou spisovatelku Colette (zdroj: ČT24)

Keira Knightleyová ztvárnila jednu z nejslavnějších francouzských spisovatelek. Životopisný snímek Colette je dramatem ženy, která musela vystoupit ze stínu manžela, aby se mohla přihlásit ke svému talentu.

Scénář ke snímku Colette: Příběh vášně napsal britský filmař Wash Westmoreland, který se ujal i režie, se svým životním partnerem Richardem Glatzerem. Jejich dosud nejúspěšnějším filmovým počinem bylo před čtyřmi lety drama Pořád jsem to já o ženě potýkající se s Alzheimerovou chorobou. Představitelka hlavní hrdinky Julianne Mooreová za svůj výkon obdržela Oscara. 

Od prvního nápadu do premiéry snímku Colette uběhlo podle režiséra Westmorelanda sedmnáct let. Tvůrci si na realizaci svého filmu museli dlouho počkat, stejně jako hlavní hrdinka na své uznání. 

Sidonie-Gabrielle Colette se coby devatenáctiletá dívka z venkova provdala v roce 1893 za významného nakladatele Henryho Gauthiera-Villarse. V pařížské společnosti, kam ji přivedl, propadla zanedlouho bohémskému životu a sama začala psát. Manžel jí však dovolil publikovat pouze pod jeho jménem – Willy. 

Jenže série knih o Claudine – autobiografické příběhy mladé dívky,  z dnešního pohledu poněkud sentimentální – měla nečekaný úspěch. A Colette začala toužit po vlastním uznání. 

„Týká se to naší kultury, která umlčuje právo žen říkat pravdu a nutí je se schovávat,“ upozornila herečka Keira Knightleyová na vzkaz, který je ve více než sto let starém příběhu aktuální.

S Willym se Colette v roce 1906 rozvedla. Poté vystupovala ve varieté, mimo jiné i v Moulin Rouge, udržovala milostný poměr se ženami a zaplétala se do skandálů. Psala ale dál – a za román Vagabundka, v němž se inspirovala opět vlastním životem, získala v roce 1910 Goncourtovu cenu, nejvýznamnější francouzské literární ocenění.

O pětatřicet let později obdržela Řád čestné legie a v roce 1948 byla nominována na Nobelovu cenu za literaturu. Když v jednaosmdesáti letech zemřela, byl jí jako první ženě ve Francii vypraven pompézní státní pohřeb.

Její filmový Příběh vášně měl v zámoří premiéru na konci září. Evropskému publiku ho tvůrci představili na právě se konajícím Londýnském filmovém festivalu, do kin, včetně těch českých, Colette vstoupí v únoru příštího roku.