Pražské orgie nejprve popsal Philip Roth, teď je točí Irena Pavlásková

Filmy podle knih amerického spisovatele Philipa Rotha už natočil Ewan McGregor, Barry Levinson nebo Robert Benton. Řadu významných režisérských jmen rozšířila nyní Irena Pavlásková. Česká filmařka totiž získala od laureáta Pulitzerovy ceny svolení ke zfilmování románu Pražské orgie. Převedla jej do scénáře a nyní se pustila do natáčení příběhu, k němuž Rotha inspirovaly vlastní zážitky z normalizační Prahy. Do hlavních rolí Pavlásková obsadila kanadského herce Jonase Chernicka a ruskou herečku Xenii Rappoportovou.

Pražské orgie jsou pro Irenu Pavláskovou sedmým celovečerním hraným filmem. Debutovala v roce sametové revoluce manipulativním dramatem Čas sluhů. Naposledy před třemi lety uvedla na plátna kin Fotografa, podobnost jeho příběhu s životním příběhem Jana Saudka není náhodná.

Philipa Rotha, autora románů Portnoyův komplex nebo Americká idyla, oslovila kvůli právům na zfilmování Pražských orgií před pěti lety.

„Chtěl vědět, jaký mám k tématu knihy vztah, jak jsem vnímala totalitu, už předtím si vyžádal moje filmy… Po tříhodinovém povídání mi řekl: Já vám ta práva dám! Než jsem se vrátila do Prahy, byl už v e-mailu návrh smlouvy od agenta pana Rotha. Bylo to skutečně bleskové,“ oceňuje filmařka vstřícnost slavného literáta. S Rothem prý zůstala v kontaktu i během příprav filmu, probírala s ním linie příběhu i herecké obsazení.

Normalizační dekadence

Pražské orgie napsal Roth v roce 1985, odehrávají se ale v polovině let sedmdesátých. Americký spisovatel Nathan Zuckerman přijíždí v té době do Prahy. Zajímá se o rukopis povídek v jidiš, jejichž autor byl zavražděn nacisty. Zuckerman je Rohtovo časté knižní alter ego, ve filmu si ho zahraje Kanaďan Jonas Chernick, kterého mohli diváci zaznamenat v seriálu The Border nebo komedii My Awkward Sexual Adventure.

Při hledání rukopisu se seznámí s umělci umlčovanými režimem a také se svéráznou Olgou. Tu ve filmu představuje rodačka z Petrohradu Xenia Rappoportová, objevila se například v thrilleru Dvojitý čas nebo v životopisném snímku Rasputin. V bizarním totalitním světě  Zuckerman pronikne na dekadentní večírky, na nichž každý hledá únik ke svobodě po svém.

(Ne)vítaný návštěvník Československa

Při psaní románu vycházel Philip Roth z vlastních zážitků. V sedmdesátých letech do Prahy jezdil a setkával se zde s Milanem Kunderou, Ivanem Klímou nebo Ludvíkem Vaculíkem. Československé spisovatele podporoval i v Americe. V roce 1976 ale nebyl za železnou oponu vpuštěn a do Československa se mohl podívat až v roce 1990.

Premiéry Pražských orgií, plánované na říjen příštího roku, se Roth už nezúčastní. Letos v březnu ve věku pětaosmdesáti let zemřel. „Je mi nesmírně líto, že pan Roth odešel. Hluboce se mě to dotklo. Zavazuje mě to ještě víc k dobrému filmovému výsledku. Philip Roth se těšil, že přijede na premiéru, a já mám trochu pocit viny, že jsem nesehnala finance rychleji, aby se toho dožil. Důvěra, kterou mi pan Roth dal, je pro mě neskutečným závazkem,“ říká Irena Pavlásková.

Do snímku, který vzniká v koprodukci České televize, obsadila i české herce. Diváci na plátně uvidí Pavla Kříže, Kláru Issovou, Jiřího Havelku, Miroslava Táborského, Martina Stránského, Jana Hrušínského nebo Petra Vondráčka.