Ceny Emmy: Úžasná paní Maiselová se pustila do Hry o trůny pro nejlepší seriál

Emmy ocenily nejlepší seriály roku 2018 (zdroj: ČT24)

V Los Angeles se v noci na úterý předávala ocenění pro nejlepší televizní tvorbu. Nejvíce radosti Ceny Emmy tentokrát přinesly ostřílené sáze Hra o trůny a komediální sérii Úžasná paní Maiselová, která byla naopak ve své kategorii nováčkem.

Fantasy série Hra o trůny se stala nejlepším dramatickým seriálem už potřetí  za poslední čtyři roky. Jen loni ji předběhl antiutopistický Příběh služebnice.

„Psaní pro herce Hry o trůny je celoživotní pocta. My jsme ale tyto postavy nevymysleli, to udělal spisovatel George R. R. Martin. Tento seriál by nebyl nebýt tohoto šíleného génia,“ připomněl producent David Benioff, že televizní spletitý příběh vychází z knižní ságy Píseň ledu a ohně. Jenže zatímco čtenáři už šest let čekají na nové díly, televizní diváci se příští rok mohou těšit na závěrečnou sérii. 

Z cen Emmy si Hra o trůny odnesla také sošky za vizuální efekty a pro nejlepšího herce ve vedlejší roli dramatického seriálu. Stal se jím Peter Dinklage.

V hlavní roli nejvíce přesvědčil Matthew Rhys ze seriálu Takoví normální Američané. Sleduje dvojici sovětských agentů, kteří v době studené války žijí v Americe pod skrytou identitou běžného manželského páru. Nejlepší dramatickou herečkou byla vyhlášena Claire Foyová. Zaujala jako britská panovnice Alžběta II. v seriálu The Crown (Koruna). 

Mezi komediálními sériemi jednoznačně vedla Úžasná paní Maiselová (The Marvelous Mrs. Maisel). Tento sitcom je navíc prvním počinem streamingové společnosti, který v komediální kategorii uspěl. V letošním, sedmdesátém ročníku se obecně výrazně prosadily seriály vyrobené mimo klasickou televizní tvorbu. Tradiční premiant cen Emmy – televize HBO – tak získal konkurenta především v internetové televizi Netflix.

Úžasná paní Maiselová  vypráví o americké ženě v domácnosti v padesátých letech, která se poté, co ji opustí manžel, rozhodne stát stand-up komičkou. Komediální talent nezapře ani představitelka hlavní role Rachel Brosnahanová, jíž za to patří cena Emmy.

Mezi minisériemi vedlo životopisné drama Vražda Gianniho Versaceho. Okolnosti smrti slavného návrháře byly tématem druhé série cyklu American Crime Story, vycházejícího ze skutečných případů. První sledovala soudní proces s hráčem amerického fotbalu O. J. Simpsonem obviněným z vraždy své manželky, chystané třetí pokračování se soustředí na následky hurikánu Katrina.