Dystopie podle skutečnosti. Příběh služebnice pokračuje druhou řadou

Příběh služebnice pokračuje druhou řadou (zdroj: ČT24)

Oceňovaný seriál Příběh služebnice se vrací. Dystopická vize budoucnosti podle stejnojmenné knihy Margaret Atwoodové pokračuje druhou sérií. Ta sleduje hlavní hrdinku June, které se z diktatury ovládané muži podařilo uniknout, hrůzy republiky Gileád si ale stále nese v sobě.

Adaptace dnes už klasického románu Margaret Atwoodové vypráví o životě v totalitní společnosti Gileád na půdě někdejších Spojených států, která militantně volá po „návratu k tradičním hodnotám“. Lidstvo zdecimované ekologickou katastrofou takřka přišlo o schopnost reprodukce a ženy, které plodnost neztratily, musí rodit děti pro nejvyšší vrstvy.

Hlavní postavou první série byla Fredova (patřící Fredovi, v originále Offred) v podání Elisabeth Mossové. V druhé sérii se sice objeví s novou identitou, ale příběh se točí kolem jejího těhotenství a urputného boje za vysvobození vlastního dítěte z dystopických hrůz Gileádu.

První řada Příběhu služebnice na podzim zazářila na televizních cenách Emmy a letos v lednu uspěla na prestižních Zlatých glóbech. Ačkoliv první série původní knihu vyčerpala, pustili se tvůrci do pokračování a Margaret Atwoodová u projektu zůstala jako konzultantka.

První série pojmenovala podobu diktatury. Jestli v druhé sérii emancipovaní hrdinové najdou také lék, mohou sledovat i čeští diváci.

Znamení protestu

Kanadská spisovatelka knihu napsala v roce 1984 a strefuje se v ní především do amerických puritánů. Tvrdí, že přestože jde o dystopii, události si nemusela vymýšlet, stačilo čerpat z historie. „Jak víme z dějin, i když se může nějaké období jevit svobodně a demokraticky, neznamená to, že to tak zůstane napořád,“ uvažuje spisovatelka.

Prodeje knihy se po vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa ve volbách zdvojnásobily. Druhá řada seriálu Příběh služebnice se přitom na obrazovky chystá v době, kdy USA stále žijí kampaní proti sexuálnímu obtěžování a obecně diskriminaci žen. Šarlatový kostým známý ze seriálu se pro stoupence ženských práv stal znamením protestu.