Prosba o pomoc. Laureát Státní ceny ztratil novou knihu

Praha - Básník Petr Hruška ztratil v pondělí šestého ledna ve vlaku rukopis nové knihy. Spolu s nakladatelem Revolver Revue proto prosí veřejnost o pomoc při hledání ztracených sešitů. Žádné kopie Hruška nemá, takže bez rukopisů nemůže být další sbírka laureáta Státní ceny za literaturu vydána.

„Jistě mne mohlo potkat sto šest daleko horších věcí, ale musím říct, že ztráta těch rukopisů mne opravdu ochromila více, než jsem čekal. Uvědomil jsem si, jak jsou pro mne důležité a drahé a jak bych stál o to, kdyby se ke mně mohly vrátit,“ uvedl pro ČT Hruška.

Básník ztratil dva sešity formátu A5 plné rukopisů v pondělí v rychlíku číslo 838 z Ostravy do Brna, zřejmě při vystupování na hlavním nádraží v Brně, kam vlak přijel ve 13:25. Jeden sešit má černé desky s červenou ořízkou, na obálce druhého je fotografie psa.

Finanční odměna

Jelikož ztráty a nálezy ani České dráhy nemají o sešitech žádné zprávy, obrací se Hruška s žádostí o pomoc také na veřejnost. Nálezci slibuje i finanční odměnu. Hruška je nedávným laureátem Státní ceny za literaturu. Ztracené sešity obsahují texty, které tvoří soubor pro další díl projektu Jedna věta.

Petr Hruška
Zdroj: ČT24

„Projekt vymyslelo nakladatelství Revolver revue a mně se moc líbil. Každý den v roce zapsat jednu větu. A já to celý rok poctivě psal. Vzal jsem si to do vlaku na Tři krále, abych udělal poslední autorské korektury,“ vysvětluje Hruška.

Pobavené poznámky

„Patřím k těm mastodontům, kteří ještě píší rukou, což si mnozí představit neumí. Už se to stalo zdrojem pobavených poznámek, jak to, že ještě žije takový typ lidí, kteří píší do sešitu rukou,“ říká ironicky Hruška a doplňuje, že do budoucna se bude snažit vše „možná až hystericky kopírovat a archivovat.“

Řešení už pro něj našli uživatelé Facebooku. Vzápětí vytvořili skupinu Pošli Hruškovi větu, kde mu nabízejí do sbírky přispět. Počet příznivců na stránkách se v sobotu večer blíží k pěti stům, sestavit roční práci by tak jeho podporovatelé zřejmě dovedli. Rozběhla se i debata o tom, že celá věc by mohla být dobře vymyšlenou reklamou. Autor takové domněnky odmítá. „Já o reklamu nestojím. Stojím o to, aby se sešit našel,“ zmínil Hruška.

Pokud rukopisy někdo najde, může je vrátit do redakce Revolver Revue, která sídlí na adrese Jindřišská 5, Praha 1. Další kontakty hledejte zde.

Vydáno pod