Režisér Michálek nabíjí úhoře. Ve filmu se připletou k přepadení benzinky

Vladimír Michálek natáčí na Šumavě nový film (zdroj: ČT24)

Na západě Čech se Oldřich Kaiser připletl k přepadení benzinky. Na přání režiséra Vladimíra Michálka, který vše zaznamenal jako scénu pro svou novou černou komedii, kterou na Šumavě natáčí. Příběh o partě lidí, kteří se nedokážou vypořádat s vlastním životem a začnou si hrát na zásahovou jednotku, uvede pod názvem Úhoři mají nabito.

Paintball nebo lezecké stěny přijdou pěti kamarádům jako zábava pro děti. Vymyslí si proto novou hru – předstírají, že jsou URNA, tedy útvar rychlého nasazení. Jenže zábava se jim brzy vymkne kontrole. 

„Je to takový sokol. Majitel tělocvičny, není úplně chytrý, ale je srdečný,“ představuje jednoho člena party herec Jiří Vyorálek. Spolu s ním se podivným způsobem baví Oldřich Kaiser, Patrik Holubář a bratři Hádkové, kteří se spolu před kamerou naposledy setkali ve filmu Jana Prušinovského Kobry a užovky. „Jsme s bráchou spolu, ale sourozence tentokrát nehrajeme, je prostě jedním z těch pěti kluků,“ upřesnil Matěj Hádek.

Kobry a užovky
Zdroj: ČT

Mužské obsazení doplnila při natáčení scény z přepadení benzinové pumpy jediná herečka – Anna Kameníková. Hraje obsluhu čerpací stanice, její postava pochází z Domažlic, čemuž chtěla herečka přizpůsobit i způsob mluvy. „Přemýšleli jsme, jak do ní dát domažlický přízvuk, ale ne moc, aby to nebylo pitoreskní,“ popsala přípravu na roli Kameníková.

Pýcha z rozhlasu

Scénář byl původně rozhlasovou hrou. ČRo Vltava ji uvedl pod názvem Benzina Dehtov, kumpány, kteří se pouští do podivného dobrodružství, mluvili Václav Neužil, Ondřej Vetchý, Hynek Čermák a Martin Myšička.

„Autorem je Petr Pýcha, profesor češtiny na gymnáziu v Semilech,“ upozornil režisér Vladimír Michálek. Na filmovém scénáři spolu pracovali tři roky. Pýcha se jako filmový scenárista uvedl už tento rok debutem Všechno bude, který natočil Olmo Omerzu. Road movie o dospívání získala na letošním festivalu v Karlových Varech cenu za režii.

Beseda s herci a tvůrci o filmu Úhoři mají nabito (zdroj: ČT24)

Děj „Úhořů“ se odehrává v západních Čechách, kde se také snímek natáčí. Premiéru bude mít v únoru příštího roku.