Lepší točit pro zdi než do zdi. Letní kino v Pragovce promítá filmy FAMU

Letní kino v Pragovce promítá filmy FAMU (zdroj: ČT24)

Jaká je nová generace filmařů, která opouští FAMU? Otázka, která se s krizí této školy v posledních měsících hodně řešila. Odpověď se snaží najít přehlídka studentských krátkých filmů v letním kině v Pragovce. Další večer s výběrem toho nejzajímavějšího za posledních deset let připravuje na tento čtvrtek.

Industriální prostory někdejší továrny na výrobu aut slavné značky v pražských Vysočanech slouží částečně umění. Do konceptu Pragovky jako vznikajícího multikulturního centra podle produkční Lucie Nováčkové spolupráce s FAMU dobře zapadla. „Letní kino tady musí být. Otázka spíše byla, jakým způsobem vybudovat dramaturgii,“ podotýká. 

Odpověď našel organizátor „famáckých“ projekcí Petr Buňata, který přišel s prezentací tvorby filmové fakulty. „FAMU je bezedná studnice úžasných filmů, které ovšem málokdo vidí. Navíc se dneska na FAMU hází špína, že jsou její absolventi neumětelové, ale viděl jsem jejich filmy a jsou dobré. V tu chvíli jsem si říkal, že to je správný koncept pro Pragovku,“ vysvětlil Buňata.

Bába i vietnamská komunita

Pásma famáckých snímků se v Pragovce promítala už dvakrát. Do výběru z tvorby posledních deseti let se dostal animovaný film, dokument i hrané snímky. „Mnohé z nich získaly ceny a byly na desítkách filmových festivalů po celém světě. Jsme rádi, že kromě zahraničí je mohou vidět i diváci v Česku, navíc v tak zajímavém prostoru,“ uvedla koordinátorka z FAMU Alexandra Hroncová.

Letní kino v Pragovce
Zdroj: Facebook/Pragovka

Při nejbližším promítání 12. července tak mohou návštěvníci vidět třeba Bábu, s níž Zuzana Špidlová před deseti lety vyhrála sekci studentských filmů v Cannes, nebo loňský snímek Bo Hai. Příběh z vietnamské komunity v Čechách si vysloužil nominace na Českého lva i Cenu české filmové kritiky.