Strážci občanského dobra znovu komentují společnost. Jen knihu vyměnili za divadlo

Strážci občanského dobra na divadle (zdroj: ČT24)

Jaká je současná česká společnost viděna očima poražených? Spisovatelka Petra Hůlová se vrátila ke své knize Strážci občanského dobra a napsala divadelní hru, která je aktualizací původního příběhu po patnácti letech. Hlavním motivem pro ni byl současný stav rozdělené české společnosti.

Hlavními hrdinkami hry jsou dvě sestry, které názorově stojí na opačných stranách. Zatímco jedna obdivuje všechno, co sametová revoluce přinesla, ta druhá je hořce zklamaná a má pocit, že jí česká společnost pohrdá. „Jsou zástupkyněmi dvou myšlenkových proudů a celou hru se spolu konfrontují,“ potvrzuje režisér Adam Svozil.

Knihu Strážci občanského dobra vydala Hůlová v roce 2010, stejnojmenná divadelní hra vznikla z potřeby reflektovat proměnu společnosti. „Český intelektuální mainstream se posunul doleva a pravolevý konflikt mezi intelektuály v podobě, v jaké je vykreslen v knize, už podle mého neexistuje,“ domnívá se spisovatelka.

Elity a zpátečníci

Postavy proto vystavila současnému politickému dění. Pětičlennou rodinu sleduje od letošních prezidentských voleb a v rodinných hádkách odhaluje rozdílný pohled na uplynulých třicet let české politiky. „V něčem je to hořký pohled, zároveň ale také výsměch nabubřelosti a sebejistotě ‚městských elit‘,“ poznamenává režisér.

V příběhu elity s přezíravým despektem dávají nálepku zpátečníka a hlupáka každému, kdo má jiný názor. „V naší společnosti fungovalo určité vyprávění o tom, co se děje a odkud kam směřujeme, a toto vyprávění se neslušelo napadnout, pokud jste nechtěli dostat nálepku komunisty nebo neflexibilního, omezeného člověka z venkova,“ domnívá se Hůlová.

„Jako poražené bych vnímala ty, kteří se právě v tomhle vyprávění necítili doma,“ dodává s odkazem na anotaci svého titulu: popis společnosti očima poražených. Strážci občanského dobra 2 připomínají, že situace není nikdy černobílá a část viny bývá obvykle na obou stranách.

Proč by se měli ti s nálepkou queer dělit na bohaté a chudé nebo proč se poražený prezidentský kandidát Jiří Drahoš odmlčel, se diváci dozví opět až v září. Reprízy, stejně jako červnovou premiéru, uvádí pražský prostor MeetFactory s herci Zuzanou Ščerbovou, Natálií Drabiščákovou, Tomášem Petříkem, Zojou Oubramovou a Vladimírem Pokorným.